Jár jogdíj a zeneműveim ősbemutatója után?

A komolyzenében az új zeneművek első nyilvános bemutatása mindig kiemelt jelentőségű, sőt, akár a mű legnagyobb (vagy egyetlen) elhangzását jelenti. A szerzői jog viszont azt írja, hogy a mű első nyilvánosságra hozatalát a közös jogkezelő (Artisjus) nem jogosíthatja. Ennek ellenére van lehetőség arra, hogy az ősbemutató az Artisjus kezelése alá essen. Ehhez a következőket kell tennie a szerzőnek:

1. A mű kottáját elérhetővé kell tenni az interneten.

(Erre jó eszközt jelentenek azok az ingyenesen használható nyilvános dokumentumtárak, mint pl. a Scribd vagy Slideshare, amelyekre bármilyen dokumentum feltölthető publikusan.)

2. Ezzel a lépéssel a mű nyilvánosságra kerül.

Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve az elhangzásai (már az ősbemutató is!) az Artisjus jogkezelésébe kerülnek. Tehát fel tudunk rájuk osztani jogdíjat, amelyet a szerzők a szokásos éves kifizetéskor kapnak meg.

artisjus20130425_0080_resize
3. Előre jelezni kell az Artisjusnak a leendő ősbemutatót.

A Szerzői Ügyfélszolgálat e-mail címére (ugyfelszolgalat@artisjus.com) kell küldeni az információt, hogy a szerző már nyilvánosságra hozott művének ősbemutatója lesz, a következő adatokkal:
– Link a közzétett kottához
– A mű címe
– Koncert helyszíne
– Koncert időpontja
– Szervező neve
– Szerző neve és születési dátuma

4. És jöhet az ősbemutató!

Érdemes kérni a szervezőt, hogy adja le az Artisjusnak a koncerten elhangzott művek teljes listáját. Ugyan ő enélkül is köteles erre, ezzel segíthetjük a gyorsabb jogdíjfelosztást.

SZÖVEG: ARTISJUS

FOTÓ: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: