Hogyan lehetek biztos abban, hogy a koncerten elhangzott dalaim bejelentése eljut az Artisjushoz?

Az Artisjus minden élőzenés elhangzás jogdíját az ott elhangzott dalok szerzői között osztja fel. Jogi értelemben elsősorban a rendezvény szervezője (= a jogdíjfizető) köteles arra, hogy megadja az Artisjusnak az adott fellépéssel kapcsolatos információkat. Tehát az ő felelőssége az is, hogy az elhangzott művekről pontos adatokat adjon.

Azért nem árt megolajozni a folyamatot – és ezt legkönnyebben a fellépő tudja megtenni. Például így:

1. Vigyél magaddal a fellépésre artisjusos műsorbejelentő lapot

A weboldalunkról le tudod tölteni a műsorközlő adatlapot (http://www.artisjus.hu/_userfiles/file/szerzoknek/nyomtavanyok/musorszolgaltato_adatlap.pdf). Ezt töltsd ki, és a koncert után add át a szervezőnek, jelezve, hogy ezzel segítséget nyújtasz neki az Artisjus felé való elszámolásban.

shutterstock_80074414

2. Másnap e-mailben is küldd el a playlistet

Általában az is segít, ha a koncertszervezői kapcsolattartónak a koncert utáni napon elküldik e-mailben is a lapot. Ha az e-mailre másolatban az Artisjus e-mail címét is ráteszed, azzal jelezni tudod a szervezőnek, hogy a koncertről már mi is tudunk: ugyfelszolgalat@artisjus.com

3. Negyedévente add le fellépéseid adatait az Artisjusnál

Segítség lehet az is, ha a fellépő közvetlenül az Artisjusnál is leadja az általa játszott művek listáját. Erre jelenleg a legalkalmasabb mód az, ha negyedévente e-mailben elküldi fellépéseinek listáját és az egyes koncertek során előadott műsorukat az ugyfelszolgalat@artisjus.com címre.

Az eredményes ellenőrzés érdekében az e-mailben az alábbi adatokat küldd el, ha tudod:

–        koncert időpontja

–        koncert pontos helyszíne

–        szervező neve, esetleg elérhetősége

–        koncert hossza

–        zártkörű rendezvények esetén a rendezvény jellege (családi/céges)

Az idő múlásával egyre nehezebb beszedni a jogdíjat a szervezőtől. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kollégáink 1,5-2 év időtávlatában tudják sikeresen felkeresni a koncertek szervezőit, ezért érdemes időben bejelenteni az elhangzott koncertek adatait.

SZÖVEG: ARTISJUS

FOTÓ: SHUTTERSTOCKCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: