Honnan szerzik a zenészek zenei és zeneipari ismereteiket?

Több mint 600 zenész válaszolt kérdőívünkre a zeneoktatásról, zeneipari tudásról.

A válaszok azt mutatják, hogy a könnyűzenészek meglehetősen magukra vannak hagyva, mind a hangszeres, mind a zeneipari tudás megszerzésében. Információkat önképzéssel és zenész kollégáktól szereznek – a szervezett könnyűzenei képzéseknek még csekély tere van.

07VV Hogy a zeneipari információk strukturált formában való átadására / megszerzésére van igény a zenészekben, azt ők maguk fogalmazták meg: Mindössze 25%-uk érzi úgy, hogy elég információval rendelkezik a zeneiparról, ezzel szemben 32% kifejezetten tudatlannak érzi magát.
A legnagyobb tömeget azok a szerzők teszik ki (43%), akik elboldogulnak a zeneipar világában, de szívesen fejlesztenék magukat ezen a téren.

diagram1 A magyar zeneiskolai rendszer közismerten erős, és úgy tűnik, a magyar könnyűzenészek legnagyobb része (67%) már gyerekkorában is érdeklődött a hangszeres zenetanulás iránt. A ma aktív könnyűzenészek közel fele (47%) zongorán, negyede (25%) pedig gitáron tanulta a klasszikus zenét.

Print  Úgy tűnik, amint egy fiatal könnyűzenére adja a fejét, már nem számíthat tovább a hagyományos zeneiskolai rendszerre: a zenészek háromnegyede ezen kívül szívta fel a könnyűzenei hangszeres tudását. Több mint felük (50,8%) a zeneiskolai rendszer elhagyása után kizárólag önképzéssel fejlesztette magát.
Az önképzés forrásai között ma már a vezető helyen az internetes források: videók, oktatófilmek, podcastok állnak – ezeket a könnyűzenészek 59%-a használja / használta hangszeres tudásának bővítésére. A második helyen az oktatókönyvek, tankönyvek állnak 55%-kal, de sokan jegyezték meg a kérdőív kitöltése során, hogy a legtöbbet mégis a zenésztársaktól tanultak.

Print A hagyományos zeneiskolai rendszer még inkább elengedi a könnyűzenészek kezét, ha alkotómunkára adják fejüket. Válaszadóinknak (mind szerzők!) mindössze 15,6%, ill. 3,7%-a tanulta ezt a mesterséget: a többiek önképzéssel váltak szerzővé.

 

 

 

 

diagram10 Ahogy láttuk, könnyűzenészeink a hangszeres tudásukat önképzéssel szerzik meg. Nos, még inkább igaz, hogy a zeneipari ismeretekhez is így jutnak hozzá. Míg hivatalos zeneipari képzésen csak a válaszadó zenészek 12%-a vett részt, addig 87%-uk vallotta, hogy a zenész kollégáktól jutott információkhoz. További hiteles forrásként a zenészek elsősorban hangmérnökükre (!) és a szakmai hírportálokra tekintenek (35-36%-ban).
Az, hogy a zenésztársak egymást informálják a tudnivalókról, természetes folyamat. Ugyanakkor ez nyilván magában hordja annak veszélyét, hogy félrevezető vagy pontatlan információk keringjenek zenész körökben. Az Artisjus 3 éve az Artisjus Zenei Akadémiával megindított egy zeneipari információátadási projektet – ezt a zenészek negyede már érzi –, de azt tervezzük, hogy tovább erősítjük ezt a munkánkat.

Print A könnyűzenészek szinte egyöntetűen (92,1%) egyetértenek abban, hogy a gyermekek oktatásában a jelenleginél nagyobb szerepet kellene szánni a zenei oktatásnak. És hogy mivel lehetne megtölteni az énekórákat? Például a könnyűzene történetének oktatásával: erre a magyar szerzők 82%-ra örömmel bólintana.



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading