Mit gondolnak a magyar zenészek a tehetségkutatókról? Felmérési eredmények!

Tehetségkutatókkal kapcsolatos  kérdésekkel kerestük meg a magyar könnyűzenei alkotókat. Több mint 600 zenész válaszolt kérdőívünkre. Íme az eredmény.

A nagy, tévés tehetségkutatók pozitív szerepét erősen megkérdőjelezik a magyar könnyűzenészek. Ami pedig kifejezetten érdekes: úgy látják, hogy a tehetséggyárakból piacra dobott előadók elsősorban nem a már befutott, hanem a feltörekvő, új tehetségek elől szívják el a levegőt.

Print  Általános vélemény, hogy a kereskedelmi tévék tehetségkutató műsorai, mint az X-Faktor, a Megasztár vagy a Voice, túl nagy mennyiségben kerülnek képernyőre. Mégis: van-e pozitív hozadéka ezeknek a produkcióknak?
A közbeszédben gyakran elhangzik, hogy ezek a műsorok fellendítik a hazai zenei életet, vagy legalább azt elérik, hogy az emberek így több zenét hallgatnak. Nos, a könnyűzenészek többsége ezekkel a megállapításokkal nem ért egyet. Mindössze 14%-uk gondolja úgy, hogy a magyar zenei élet fellendítését szolgálják a tehetségkutató show-k, és csak 32%-uk szerint hallgat velük a magyar közönség több zenét, mint nélkülük.

diagram7

A magyar könnyűzenészek nagyobb része (63,5%) nem vett, és nem is venne részt tehetségkutatókon.

 

 

 

 

 

06bVV

Azok a szerzők, akik a részvétel mellett vannak, elsősorban zenekari tehetségkutatókat próbál(ná)nak ki, de harmaduk a televíziós tehetségkutatóktól sem fordul el.

 

 

 

 

 

Print

A zenészek részéről visszatérő panasz, hogy a tehetségkutató tévéműsorok által évről évre „leszállított” előadók bizonyos szegmensekben (pl. rádió és élőzene) elszívják a lehetőséget a többi zenész elől. Felmérésünkben megkérdeztük a zenészeket arról, hogy szerintük ez a jelenség inkább a befutott zenészeket vagy a feltörekvő zenészeket érinti.
A válasz egyértelmű: a hazai muzsikusok szerint inkább (83%) az új tehetségek lehetőségeit nyirbálja meg a tévés tehetségkutató-dömping, mint a befutottakét (73%). Ez pedig azt eredményezheti, hogy a fiatal előadók akár úgy is érezhetik, hogy belekényszerülnek a tévéshow-k könyörtelen világába, ha más irányban elindulva nem találnak megfelelő lehetőségeket.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d