Mikor kapom meg koncertjogdíjaimat?

Az Artisjus a könnyűzenei élő fellépések jogdíjait minden évben kétszer (májusban és novemberben) fizeti ki az aktuális Felosztási naptárnak (http://www.artisjus.hu/szerzoknek__jogdijkifizetes_/felosztasi_naptar/) megfelelően. Komolyzenei koncerteknél évente egyszer, májusban van a kifizetés.

Mi minden kell ahhoz, hogy a koncert utáni legelső kifizetési időpontban benne legyen a koncert?

1. Hogy a szervező befizesse a szerzői jogdíjat.

Ha ez elmaradna, az Artisjus felszólítja a teljesítésre, és végső esetben akár peres úton is érvényesíti a szerzők igényét.

shutterstock_63120493

2. Hogy az adott rendezvényen fellépő összes együttes műsoranyagát beadja az Artisjushoz.

Ez elsősorban a több fellépős rendezvények esetében szokott nehézséget okozni – tipikusan ilyenek a fesztiválok, falunapok.  Ilyenkor a műsoranyagok beérkezése, egyeztetése általában hosszabb időt vesz igénybe.

Ebből adódóan, míg az 1-2 fellépős rendezvény jogdíját a befizetést követő felosztáskor el tudjuk számolni a szerzőknek, addig a több együttes fellépésével zajlott rendezvények elszámolása általában csak később, kb. 2 éven belül lehetséges. Felkészülve arra az esetre, ha a szervező nem tudja a hiányzó műsoranyagokat pótolni, az Artisjus Felosztási szabályzata úgy rendelkezik, hogy amennyiben a fellépő együttesek legalább felének a műsoranyaga beérkezett, a teljes jogdíj feloszthatóvá válik.

SZÖVEG: ARTISJUS

FOTÓ: SHUTTERSTOCKCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: