A külföldi koncertjeim után is kaphatok jogdíjat?

Ahogy Magyarországon, úgy külföldön is a rendezvények szervezőinek feladata a koncertet a helyi jogkezelő társaságnál bejelenteni, ennek ellenére nem árt, ha egy kis odafigyeléssel mi is megpróbálunk a kezük alá dolgozni:

1. A setlistünket mindig írásban, lehetőleg közvetlenül a rendezvény szervezőjének küldjük el, aki azt ilyen formában már könnyedén továbbítani tudja a helyi jogvédő társaságnak. Ehhez nem árt időben beszerezni a megfelelő e-mail címeket.

2. Ne halogassuk sokáig, a legjobb, ha rögtön a koncert másnapján átküldjük az adatokat.

shutterstock_73742725

3. A legfontosabb: a setlisten szereplő műcímeknek és szerzőségi adatoknak pontosan egyezniük kell a műbejelentéskor megadott információkkal, ez kulcsfontosságú a pontos jogdíjelszámoláshoz.

4. A listát kiegészíthetjük a művek nemzetközi azonosítójával, az ISWC-kóddal is, amit a többi műadattal együtt a SZIR-ben találunk.

A helyi jogkezelő társaságnál nekünk nincs teendőnk, ők kapcsolatban állnak az Artisjusszal, így a jogdíjak végül a saját jogvédőnkhöz fognak befolyni.  Érdemes viszont jelezni az Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálatán, akár előre is, hogy mikor és hol várható fellépés, hogy a nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársak fel tudják venni a kapcsolatot a helyi jogkezelővel.

De szólj nekünk, hogy mi szólhassunk.

SZÖVEG: ARTISJUS

FOTÓ: SHUTTERSTOCKCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d