YOUTUBE–ARTISJUS: KÉRDÉSEK, VÁLASZOK

Milyen megállapodás született az Artisjus és a Google között?

A YouTube.hu indulásával az Artisjus és a Google megállapodásának megfelelően a videómegosztó oldalon keletkezett reklámbevételekből a dalszerzők is részesülnek. Az Artisjus tehát a zeneszerzőknek, szövegíróknak járó jogdíjat kapja meg a magyarországi játszások révén generálódó reklámbevételek alapján a Google-től. Ezeket az összegeket a pontos adatszolgáltatás alapján tételesen beazonosítja és kifizeti a szerzőknek.

Ki lehet YouTube-partner, ki köthet partnerszerződést a Google-lel?
A videó tulajdonosa úgy válhat partnerré, hogy erről szóló szerződést köt a Google-lel. Néhány hónapon belül a YouTube-on néhány kattintással bárki köthet majd ilyen partneri szerződést. Addig a Google külön állapodik meg a partnereivel – így került sor a már meglévő partnerekkel történő (pl. MTV, TV2, Sziget, Tom-Tom Records) megállapodásra.

Mit kell tenni a már meglévő csatornákkal, illetve videókkal a Youtube.com-on, hogy a Youtube.hu-hoz kapcsolódó partnerprogramban részt vehessenek?
Nincs szükség arra, hogy a meglévő csatornákat és videókat a csatorna gazdája eltávolítsa. Ha partnerségi megállapodást köt a YouTube-bal, az általa korábban feltöltött videók is automatikusan részt vesznek a partner programban, és azok a felhasználói, rajongói videók is, amelyek az ő anyagát részben vagy egészben tartalmazzák.
Mindenképp érdemes viszont a feltöltött videókhoz kapcsolt leírásokat, címkéket, adatokat ellenőrizni, és – ha ez eddig nem történt volna meg – ISWC és más kódokkal ellátni.

Artisjus 10120301_0027

Patrick J. Walker, a YouTube regionális igazgatója

Mire kell figyelni a videó feltöltésénél?
A partnerként történő feltöltésnél rengeteg adat megadására van lehetőség. Ezek az ún. metaadatok (tehát magáról a feltöltött tartalomról szóló adatok) teszik lehetővé azt, hogy a videó kereshető és azonosítható legyen, azaz a közönség könnyen rátaláljon az őt érdeklő videókra, és azt is, hogy a bevétel eljuthasson a szerzőkhöz.
A dalszerzők érdekében azt kéri az Artisjus a partnerektől, hogy a dalok címét, előadók nevét, szerzők nevét és a dalok ISWC-kód­ját adják meg. Így tud a szerzőket megillető jogdíjrész a leghatékonyabban eljutni az érintettekhez az Artisjus rendszere útján.

Az Artisjus útján ki és hogyan kaphat jogdíjat a YouTube-videók után?
A megtekintett dalok zeneszerzői, szövegírói. Ahhoz, hogy egy dal szerzője jogdíjat kaphasson az Artisjus útján a YouTube.hu oldalon található videók után, három dologra van szükség:
– hogy az adott videót egy ún. „YouTube-partner” töltse fel a videómegosztóra;
– hogy a partner engedélyezze reklámok elhelyezését a videó körül, és ilyen reklámbevételek ténylegesen keletkezzenek;
– hogy a dalról és a szerzőről a megfelelő adatok mind a YouTube felületen metadatok megadásával, mind az Artisjusnál (a szokásos műbejelentés útján) elérhetőek legyenek. Különösen fontos, hogy a videók feltöltésénél a zeneműveket azonosító ISWC-kódokat megadják.

Értem, a szerzők az Artisjushoz tartoznak. De az előadók hogyan részesülnek a Youtube reklámbevételeiből, ha kiadóhoz szerződtek?
A hangfelvételek, videofelvételek jogtulajdonosa ilyenkor tipikusan a kiadó (label) – ő az, aki a dalt előadó zenészekkel megállapodik abban, hogy a YouTube partnereként feltöltheti-e a videót, és ha igen, az abból származó bevételeket hogyan osztják meg egymás között.Ugyanakkor a dalok szerzői az Artisjus útján kapnak jogdíjat a YouTube-tól.

És hogyan részesülnek a független zenekarok?
Saját kiadásban megjelenő zenekarok esetén a hangfelvételek, videofelvételek jogtulajdonosa tipikusan maga a zenekar. Ők azok, akik maguk dönthetik el, hogy fel kívánják-e tölteni
a videómegosztóra zenéiket, videóikat, koncertfelvételeiket. Ilyenkor a YouTube-partner maga a zenekar, aki tehát közvetlenül részesül a YouTube reklámbevételeiből – és arról is dönthet, hogy a rajongók által feltöltött videók révén realizálódó reklámbevételekből kíván-e részesülni.
Emellett, mivel a dalok szerzői az Artisjus útján kapnak jogdíjat, ebből a forrásból is számíthatnak jogdíjra, természetesen akkor, ha az ISWC és a fontos szerzői és műadatokat megadták.

FOTÓ & SZÖVEG: ARTISJUS

A cikk megjelent a Dal+Szerző magazin első számában: http://issuu.com/artisjus/docs/dal_szerzo/9Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: