Más zenészek, zenekarok dalait is szeretnénk játszani a koncertjeinken, kell ehhez engedélyt kérnünk?

Ha a dalokat mindenfajta változtatás nélkül, vagy csak kisebb-nagyobb hangszerelésbeli módosításokkal adjátok elő, akkor nincs szükség az eredeti szerzők engedélyére. Ilyenkor a koncert szervezője által befizetett jogdíj lehetőséget ad mások dalainak előadására is.

Az átdolgozás/fordítás előadása azonban engedélyköteles, és ilyenkor a következő teendőink vannak:

1. Meg kell keresni az eredeti szerzőket képviselő zeneműkiadót (music publisher), és írásbeli engedélyt kell kérnünk az átdolgozásunk/fordításunk nyilvánosságra hozatalához.

2. Ha nincs információd az illetékes zeneműkiadóról, akkor az Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálatán tudsz segítséget kérni: ugyfelszolgalat@artisjus.com

Gitaros_Shutterstock_kis

3. Ha a zeneműkiadóval úgy sikerül megállapodnod, hogy átdolgozóként/fordítóként az új mű elhangzásai után részesülhetsz szerzői jogdíjban, akkor az új művet az Artisjusnál be kell jelenteni. http://www.artisjus.hu/szerzoknek__jogdijkifizetes_/mubejelentes/

Ehhez a műbejelentéshez a publishertől kapott átdolgozási engedélyt (= autorizációt) is csatolni kell!

Függetlenül attól, hogy az átdolgozó vagy fordító részesül-e szerzői jogdíjban, a dal adatait (cím, szerzők) a setlisten mindig fel kell tüntetni, amikor az elhangzási adatok lejelentésre kerülnek az Artisjusnál.

SZÖVEG: ARTISJUS

FOTÓ: SHUTTERSTOCKCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: