Ki vagyok én? (szerző/előadó/kiadó)

Ahhoz, hogy a zeneipar vagy a szerzői jog alapjait elsajátítsd, először el kell tudnod magadat helyezned a palettán. Oké, „zenész” vagy, idáig eljutottál – de ezt a szót hiába keresed a törvényekben. Nem véletlenül.

Alkotás. Előadás.

A zene világában világosan elkülönültek egymástól az alkotói (produktív) és az előadói (reproduktív) szerepek, egészen a rock és a beat stílus megjelenéséig . A komolyzenében még ma is elképzelhetetlen olyan mű, amelyet csak maga a szerzője tudna hitelesen megszólaltatni.

A könnyűzenében is sok területen igaz, hogy más személy írja a zenét, szöveget, és más játssza, énekli el azt. Valószínűleg mindig vita tárgya marad az, hogy mennyire tud hiteles lenni egy olyan előadó, aki nem ír saját számokat – annak ellenére, hogy azért jó néhány pozitív példát is fel lehet sorolni.

Mindenesetre a szerzői jog számára mindig külön marad ez a két szerep. Ha egyszerre vagy alkotó (azaz zeneszerző, szövegíró) és előadó (azaz zenész, énekes), akkor téged mindkét szerepben különböző jogok illetnek meg. Hogy mást ne mondjunk, ilyenkor 2 jogkezelőhöz érdemes bejelentkezned:

–          Szerzőként az Artisjushoz (www.artisjus.hu), és

–          Előadóként az Előadóművészi Jogvédő Irodához (www.eji.hu).

shutterstock_97094225

Hangfelvétel

A szerző és az előadó mellett a zenei szerzői jog klasszikus „szentháromságának” harmadik szereplője a dalokról készült hangfelvétel jogtulajdonosa. Ezt a szereplőt a jog hangfelvétel-előállítónak hívja: ő az a személy vagy cég, amely a felvétel elkészültét megszervezi és finanszírozza.

Ha tehát akár egy rádió, akár egy online zenei szolgáltató legálisan akar működni, tiszteletben kell tartania mind a szerző, mind az előadó, mind az előállító jogait.

A régi zeneiparban egyébként az előállítói szerepet a lemezkiadó töltötte be, de a CD-értékesítés drasztikus visszaesése óta egyre gyakoribb, hogy az előadók saját maguk készíttetik el albumukat. Ilyenkor a hangfelvétel-jogok (vagy, ahogy gyakran mondják a szakmában: master-jogok) az előadót illetik.

Szerző: TÓTH PÉTER BENJAMIN

Fotó: SHUTTERSTOCK COLLECTIONCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: