Vedd a kezedbe jogdíjügyeid!

Ha sikerült beazonosítanod, hogy te dalszerző és/vagy előadó és/vagy hangfelvétel-jogtulajdonos vagy (ebben segít korábbi posztunk), nagyon egyszerűen meg tudod tenni az első lépéseket, hogy zenéid minden fontos helyen regisztrálva legyenek. Ez az első lépcsőfok a jogdíjaidhoz vezető úton.

ARTISJUS

Az Artisjusnál a legfontosabb feladat, hogy minden dalodat annak elkészültekor bejelentsd. Így a szerzemény adatai bekerülnek a belföldi és külföldi adatbázisokba, és ha jogdíj érkezik az elhangzások után, a pénz könnyen eltalál hozzád. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy lehetőleg még az első elhangzás előtt regisztráld a dalt, de ha ezt elfelejtenéd, később is bármikor lehetőség van erre.

Íme, a lépések!

1. Regisztrálj, adj megbízást!

Mielőtt egy művet bejelentenél, először saját magadat, mint szerzőt kell regisztrálnod az Artisjus rendszerében. Erre azért van szükség, hogy a felosztáshoz és kifizetéshez szükséges adatokat (pl. bankszámlaszám, adószám) megadd. Minden szerző kitölt (a) egy regisztrációs adatlapot, (b) egy megbízási szerződést – és már kész is.

fazekas7

 2. Lépj be online rendszerünkbe is!

Azt javasoljuk, hogy első alkalommal látogass el az Artisjus-irodába (Budapest, I. Mészáros u. 15-17.), mert személyesen tudsz regisztrálni abba az online rendszerbe, amin aztán később minden fontos jogdíjügyedet intézni tudod, és ahol elhangzásaidat és jogdíjaidat bármikor figyelheted. (https://szir.artisjus.com) A regisztrációra vidéken is lehetőség van:

 3. Jelentsd be a műveidet!

Minden új dalt jelents be minél előbb. A műbejelentés két formája:

–         ONLINE: ha a dal minden szerzője regisztrált személyesen az Artisjus online rendszerébe, akkor ez a legegyszerűbb!

–         PAPÍR: van egy formanyomtatvány, ebből minden dalhoz egyet kell kitölteni, és valamilyen hanghordozón csatolni hozzá a dal hangfelvételét.

Keresd bátran a Szerzői Ügyfélszolgálatot: (1) 488 2666, ugyfelszolgalat@artisjus.com.

EJI

Előadóként akkor regisztrálj, ha hangfelvételeidnek nyilvános rádiós, tévés játszásai vannak. Ezt az Előadóművészi Jogvédő Irodánál (www.eji.hu) tudod megtenni. Itt a következő lépések vannak:

1. Személyi adatlap

Ugyanarról van szó, mint az Artisjusnál: az előadói jogdíjak kifizetéséhez az EJI-nek kell néhány adatot megadni. https://www.eji.hu/regisztracio_a_jogdijkifizeteshez/szemelyi_adatlap/szemelyi_adatlap.html

2. Hangfelvétel-adatlap

Mivel az EJI a kereskedelmi célból kiadott hangfelvételek után tud jogdíjat kifizetni, ezen az adatlapon ezeket a felvételeket kell regisztrálni. https://www.eji.hu/regisztracio_a_jogdijkifizeteshez/hangfelvetel_adatlap/hangfelvetel_adatlap.html

MAHASZ

Amikor már saját hangfelvételeid vannak, amiknek te vagy a jogtulajdonosa, érdemes regisztrálni a MAHASZ-hoz, hiszen ők is osztanak fel jogdíjakat. Ez már talán túlmutat az induló zenészek első feladatain, de ha érdekel mindez, keresd meg a MAHASZ-t: www.mahasz.hu A feladat itt is az, hogy saját adataidat, és persze a hangfelvételek adatait részletesen megadd.

Szöveg: TÓTH PÉTER BENJAMIN

Fotó: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: