Hogy tudnék segíteni a rászoruló zenész kollégákon?

Ez persze nem egy barátságos téma, nem erről írunk / olvasunk a legszívesebben. De ha a környezetedben azt látod, hogy egy tehetséges zenész lába alól kicsúszik a talaj, jó, ha ismered a lehetőségeket. Az állami szociális rendszer mellett ugyanis mind a szerzők, mind az előadók jogkezelője létrehozott szociális támogatási formákat, amivel a zenészek élhetnek.

artisjus20130425_0080_resize

1. ARTISJUS-támogatás

Az Artisjus Zenei Alapítványánál kétféle szociális támogatásra is pályázni lehet:

1. rászorultsági pályázat

Ha valamelyik Artisjus által képviselt szerző (illetve elhunyt szerző esetén özvegye vagy kiskorú gyermeke) nehéz anyagi helyzetben van, akkor fordulhat ehhez a forráshoz támogatásért.

2. nyugdíjkiegészítő pályázat

Ennek célja, hogy nyugdíjkiegészítést biztosítson az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően a jelentős szerzői életművel rendelkező zeneszerzőknek és szövegíróknak, ideértve az elhunyt szerző özvegyét is.

A támogatás pályázati alapon történik, és az elbírálás szempontja a szerzői életmű és a szociális rászorultság.

Az idei (2014-es) pályázati kiírásokra még várni kell, de májusra várható ezzel kapcsolatban fontos döntés az Egyesületnél. Minden fontos tudnivalót megírunk majd a szerzőknek hírlevélben, a részleteket pedig honlapunkon is közzétesszük. Addig is, kisebb összegre, kivételes esetben (pl. temetési segély) az Alapítvány Kuratóriuma soron kívül is dönthet támogatásról: info@artisjuszeneialapitvany.hu

2. EJI-támogatás

Ha nem(csak) szerző, hanem zenei előadó (is) a rászoruló, tehát énekesről, hangszeres zenészről van szó, az Előadóművészi Jogvédő Irodánál is igényelhető szociális támogatás. Az EJI-nél űrlapon lehet igényelni támogatást, ami letölthető weboldalukról.

Az igényléseknek konkrét leadási határideje nincs – a jogdíjbizottságok 3-4 havonta, az EJI Elnökség pedig negyedévente tart ülést, amelyen az addig beérkezett és feldolgozott igényekről döntést hoznak.

+1. Előgondoskodás

Te magad pedig inkább gondolkodj előre, és kezdj el megtakarítani a bevételeidből. Minél fiatalabban kezded, annál jobb.

Erre kiváló választás lehet az Artisjus Nyugdíjpénztár, ami 3 éves egyesületi tagság után érhető el a szerzők számára. Itt a befizetésekről nem is kell gondoskodnia a szerzőnek, mert az általa megadott összeget a jogdíjkifizetésekből eleve levonja és átutalja az Artisjus egyesület.

SZÖVEG: KARNER ZSUZSANNA + TÓTH PÉTER BENJAMIN

FOTÓ: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: