Ha Sting dalát játsszák, valóban eljut hozzá a pénz?

Nem újdonság, hogy a zeneműveknek, daloknak nemzetközi forgalma van. Vannak persze olyan országok, amik inkább exportőrök – tipikusan ilyenek a könnyűzenében az angolszász országok; és vannak, amelyek több külföldi zenét használnak fel, mint amennyit ők maguk külföldre eljuttatnak (khm, kis túlzással ugye ez a világ többi része, beleértve kis hazánkat is). De valóban eljut-e a jogdíj az angol vagy éppen kínai szerzőkhöz, akiknek a dalát játsszák?

A jogdíj útja

Amikor az Artisjus beszedi a Magyarországon tevékenykedő felhasználóktól (rádió, TV, kocsma stb.) a zenelejátszás után fizetendő jogdíjat, nemcsak a belföldi, hanem a nemzetközi zenei repertoárt is képviseli. Ennek a rendszernek az alapját a jogkezelő társaságok közötti szerződéses hálózat adja. Ezeknek a szerződéseknek a talán legfontosabb kikötése, hogy mind a beszedés, mind a felosztás során azonos feltételeket kell nyújtani a külföldi és a belföldi szerzeményeknek.

Az Artisjus Felosztási Szabályzata ennek megfelelően nem is beszél külön a külföldi és a belföldi művekről: minden elhangzás ugyanannyit ér, függetlenül a dal származási országától.

A külföldi jogdíjak kifizetésének két útja van, ezek párhuzamosan egymás mellett élnek:

  • a jogdíjak egy részét az Artisjus továbbítja a hasonló külföldi jogkezelő társaságoknak, akik kifizetik a jogdíjat az általuk képviselt szerző(k)nek.
  • egy másik részt a zeneműkiadókon (music publisher) keresztül juttatunk el a jogtulajdonoshoz – természetesen csak abban az esetben, ha erre a kiadót a szerző felhatalmazta.

iswcia

Nemzetközi adatbázisok

Mivel a jogkezelési rendszerben több mint 3 millió alkotó szerzeményei érhetők el, az elhangzott dalok beazonosítását nemzetközi adatbázisok segítik. Ezek az adatbázisok pedig különböző nemzetközi azonosítókra épülnek.

IPI – szerzőket egyértelműen azonosító nemzetközi kód. Az Artisjus online rendszerébe bejelentkezve minden szerző megtekintheti a saját IPI kódját a Profil oldalon.

ISWC – zeneműveket egyértelműen azonosító nemzetközi kód. Ez is megtekinthető az Artisjus online felületén, a Művek fülre kattintva.

SZÖVEG: TÓTH PÉTER BENJAMIN



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading