Ki kaphat Artisjus-díjat, és hogyan?

Zenei és irodalmi szerzők, akiket egy szakmai grémium – az Artisjus szerzői Vezetősége – legérdemesebbnek tart erre a kitüntetésre.

A díj nincs külön feltételekhez kötve, nem szükséges hozzá sem az Artisjus tagjának, sem a megbízójának lenni. Mivel a Vezetőségben túlnyomórészt zenei szerzők ülnek, az Irodalmi Nagydíj és a három Irodalmi-díj kitüntetettjeire egy szerzőkből és kritikusokból álló bizottság tesz javaslatot. Azért a zenében sincs teljesen magára hagyva a Vezetőség: a korábbi évek díjazottjai is adhatnak ajánlást az előző év kiemelkedő könnyűzenei teljesítményeiről.

 Kategóriák a zenében

  • az év komolyzenei műve(i)
  • az év könnyűzeneszerzője
  • az év könnyűzenei szövegírója
  • az év magyarnóta-szerzője
  • az év könnyűzenei produkciója
  • könnyűzenei alkotói életmű-díj

2013-ban Bódi László „Cipő” szövegírói munkásságát posztumusz életműdíjjal ismerte el az Egyesület, de díjat kapott ebben az évben még többek között Palásti Kovács Zoltán „Zoohacker” és a 30 éves Bikini is.

Artisjus-díj

A képre kattintva több fotó a tavalyi díjátadóról!

 Az Artisjus ezzel a díjjal szeretné egy-egy év emlékezetes hazai produkciójára, kiemelkedően sikeres hazai szerzőjére irányítani a nagyközönség figyelmét. Szokolay Sándor, Palya Bea, Hobo, Zorán, Spiró György, Ákos – és még hosszan lehetne sorolni az eddigi díjazottak nevét, de sokkal egyszerűbb, ha megnézitek őket itt.

És már készülünk a 2014-es díjátadóra, amit április 23-án tartunk majd. Érdemes figyelni!

Szerző: TÓTH PÉTER BENJAMIN

Fotó: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: