Létezik titkos prémiumpont-rendszer az Artisjusnál?

A jogdíjak felosztásában a szerzők között semmilyen megkülönböztetés nincs, és nem is volt soha. Teljesen mindegy, hogy egy befutott „sztárszerző” írta a dalt, vagy egy kezdő zenész első szerzeményéről van szó, a jogdíjakat mindig objektív szempontok szerint, a felosztási szabályzatunknak megfelelően osztjuk fel a szerzők és műveik között. A rádióban tehát ugyanannyit ér 3 percnyi Lady Gaga és 3 percnyi Radics Gigi.

A jogdíjfelosztástól függetlenül, a jogdíjak összegéből kb. 7%-ot szociális és kulturális célokra fordít az Artisjus, ennek felhasználására hozta létre az Artisjus Zenei Alapítványt. 2012-ig ez az Alapítvány adott -többek között- alkotói támogatásokat is, és ez valóban egy prémiumpont-rendszer alapján történt. A cél az volt, hogy műfajtól és életkortól függetlenül a szakma anyagilag is támogassa az aktív, jelentősebb életművel rendelkező dalszerzőket, és így segítse elő új magyar művek születését.

fazekas8

Törvénymódosítás miatt ez a támogatási forma az Alapítványnál teljesen megszűnt, helyette a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) lehet pályázni ezekre az összegekre. (A prémiumpont-rendszer utolsó évének támogatási névsorát egyébként továbbra is meg lehet tekinteni az Alapítvány honlapján.)

Arról, hogy aktuálisan éppen hogyan működik az Artisjusnál a kulturális és szociális támogatások rendszere, a honlapon lehet tájékozódni.

Szerző: TÓTH PÉTER BENJAMIN

Fotó: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: