Kik irányítják az Artisjust? Ki képvisel engem?

Az Artisjus egyesületnek jelenleg (2014 februárjában) 1.944 tagja és 10.414 megbízója van. Ilyen széles körű tagság mellett az a praktikus, ha a szerzők saját választott képviselőikre bízzák a legfontosabb döntéseket.

De az egyszerű praktikum mellett más oka is van annak, hogy az alkotók a képviseleti demokrácia mellett tették le a voksukat. A gyakorlat azt mutatja, hogy a nagyon gyakori gyűlésezéssel egyre kevesebben vesznek részt, és ezzel a döntések legitimitása is csökken. Ezért az Artisjusnál a legfontosabb kérdésekben (pénzügyi tervezés, mérleg jóváhagyása, felosztási szabályok elfogadása) a 33 főből álló Küldöttgyűlés dönt.

A Küldöttgyűlés összetétele:

  • 12 könnyűzenei alkotó
  • 12 komolyzenei alkotó
  • 5 író
  • 4 zeneműkiadó

A 10 fős Vezetőség viszont sokkal gyakrabban, kb. havonta egyszer ülésezik, hogy átbeszélje az Artisjust érintő kihívásokat, fejleményeket, és előkészítse a Küldöttgyűlés döntéseit. TagjaI között 4 könnyűzeneszerző, 4 komolyzeneszerző, 1 író és 1 zeneműkiadó található. A vezetőségi üléseket az Elnök irányítja – neki nincsenek kiemelt jogkörei, hanem „első az egyenlők között”; azaz szavazategyenlőség esetén az ő szava dönt.

2014 januárja óta az Artisjus egyesület elnöke: Madarász Iván.

_MG_2845 (Medium)

Madarász Iván, az Artisjus elnöke
Fotó: Nagyillés Szilárd

Végül érdemes szólni a Felügyelő Bizottságról, amelynek 6 tagját közvetlenül a tagság választja, azzal a céllal, hogy ellenőrizze az egyesület gazdálkodását. A pénzügyi tervről és a mérlegről például a Küldöttgyűlés csak úgy szavazhat, hogy előtte megismeri az FB véleményét.

Küldöttgyűlés: Az Artisjus Egyesület legfőbb szerve. A teljes tagság választja meg négyévente, tagcsoportonként. A jelenlegi névsor a 2011. decemberi választáson alakult ki.

Felügyelő Bizottság: Az egyesület belső ellenőrző szerve, amelyet szintén közvetlenül a tagok összessége választ. Az FB mostani összetételét szintén 2011 decemberében szavazta meg a tagság.

Vezetőség (Elnökség): Az egyesület leggyakrabban ülésező, ügyintéző-képviseleti szerve, amelynek tagjait a Küldöttgyűlés saját tagjai közül választja meg. A Vezetőség tagjai közül választja az egyesület Elnökét, illetve a Vezetőség választja meg a munkaszervezet vezetőjét, a Főigazgatót is.

Szerző: TÓTH PÉTER BENJAMIN

Fotó: NAGYILLÉS SZILÁRDCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: