VIDEÓ: Jogdíjak és más bevételek 2014.02.24.

A koncertezés jelenti a legfőbb bevételi forrást (39%) a kezdő zenészek számára – tudtuk meg a 6. IZÉ-n. 

Lobenwein Norbert, aki többek közt a Sziget Fesztivál projektvezetője, elárulta, hogy egy kezdő zenekar gázsija 100.000Ft körül alakul, de legalább az úti költséget minden esetben állják. Amikor arról döntenek, hogy ki léphet fel rendezvényeiken, a sok szempont közt a kettő legfontosabb: megtölt-e a zenekar néhány száz fős klubokat Budapesten ill. vidéken, és ismeri-e a zenéjüket nagyobb közönség a rádió illetve tévé által.

Gallasz Enikőtől, a WM Music Distribution nevű aggregátor cég ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy nem elegendő feltölteni a dalainkat, az interneten nagyon aktívan kell dolgozni a népszerűsítésért: tagekkel, leírásokkal kell ellátni a hangfelvételeinket, kezelni kell a szerzői és előadói jogokat, és fel kell hívni a közönség figyelmét a produktumunkra! 

Noha a mai digitális világban a hangfelvétel-kiadókra nincs akkora mértékben szükség, mint régen, a kiadóknál felhalmozott tudás nagyon fontos – vallja Tóth Péter Benjamin, az Artisjus kommunikációs és stratégiai igazgatója. Meglátása szerint sokkal tudatosabban kell ma a zenészeknek „dolgozniuk”, szükség van jó menedzserekre, és – látva, hogy a második legfőbb bevételi forrás a szerzői jogdíj (35%) – a dalokat a születés pillanatában be kell jelenteni.

Fényképes összefoglalónkért és a bemutatott grafikonokért itt kattints!

A TELJES BESZÉLGETÉS ITT:Categories: Videó

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: