Innen tudjuk, mi ment a rádióban: Audio Fingerprint

Hogy honnan veszi az Artisjus, milyen számok mentek a rádióban, és mi után kell fizetnie a szerzőknek? Ha nem a csatorna saját adatközléséből, akkor egy automatizált technológia segítségével tudja, milyen zenéket játszott a rádió. Audio fingerprint technológia – basic gyorstalpaló, a feldolgozott rádiók listájával!

Mi a zenei ujjlenyomat, avagy az audio fingerprint?

Nagyon röviden: egy dalt ezzel a technológiával ismer fel egy program.

Kicsit bővebben: ahogyan személyazonosításkor legtöbbször az ujjlenyomatot használják, úgy a dalok felismerésénél az acoustic, illetve audio fingerprint technológiát. Mint ahogyan az ujjlenyomatunk is egyedi és csak ránk jellemző, a zenei ujjlenyomat készítése során zeneszámokból, vagy más nyers audiofájlokból olyan tömörített digitális egységet állítanak elő (bizonyos algoritmus segítségével), ami az audio elhangzás legfontosabb, egyedi jellemzőit tartalmazza.

A zenei ujjlenyomatokból adatbázis épül, ami alkalmas arra, hogy a lejátszott zenéket (és rádióműsorokat) számítástechnikai úton figyelni lehessen és a korábban rögzített dalokkal egyezést, ill. ismétlődést keressünk.

A technika segítségével a rádióműsorok zenei tartalma automatikusan, manuális beavatkozás nélkül felismerhető, beazonosítható.

shutterstock_8702017

Miért fontos ez a zenészeknek?

Nagyon röviden: mert több jogdíjhoz tudnak jutni a dalszerzők.

Kicsit bővebben: A rádiós jogdíjaknál vannak olyan befizetők (azaz rádiócsatornák), akik sok zenét használnak, de komoly bevételre nem tesznek szert, így az általuk fizetett jogdíj is alacsony. Korábban az ilyen rádiók műsorát nem lehetett feldolgozni, mert többe került volna az emberi élőmunka, mint a szerzők által engedett maximális kezelési költség.

Ebből adódóan sajnos a kisebb bevételt produkáló vidéki rádiókban elhangzott dalok szerzői nem részesülhettek rádiós jogdíjakban. Az automatizált eszközzel azonban az Artisjus -a lehetőségekhez képest- növelni tudja a feldolgozott rádióadók számát, így 2012-ben 16-ról 36-ra ugrott a Magyar Rádió csatornái mellett feldolgozott műsorok száma. Még mindig elsődleges a manuális feldolgozás: több kollégánk is dolgozik azzal, hogy a rádióműsorokra befizetett jogdíj tényleg eljusson a szerzőkhöz – de ahol hatékonyabb, ott elmozdulunk az automatizált folyamatok irányába, ezért bővül a feldolgozott adatok mennyisége.

 Bővül a zenei ujjlenyomat-adatbázis? A (még) nem annyira ismert zenekarom dalait is felismeri a rendszer?

Nagyon röviden: Igen és igen.

Kicsit bővebben: A monitorozó rendszer az új hangmintákat olyan ismeretlen zeneművek kapcsán is rögzíti, amiknek rövid időn belül több elhangzása volt. Így utólag a meglévő adatbázison túl az új hanganyagok is beazonosíthatóak.

A végleges működés megtalálása érdekében az Artisjus és a szolgáltató között még tárgyalások folynak arról, hogy milyen módon tudná az egyesület a műbejelentésekhez leadott hanganyagokat a fingerprint rendszerbe eljuttatni, és ezzel elősegíteni, hogy még több zenemű beazonosíthatóvá váljon.

A zenei ujjlenyomat technológia útján érkező adatszolgáltatás azonban még nem annyira pontos, mint a rádiós szerkesztőktől kapott információk. Ezért az Artisjus kizárólag akkor veszi figyelembe az így nyert adatokat, ha maguk a rádióadók nem tudtak megbízhatóbb információt közölni az elhangzott zenékről.

Összességében az Artisjushoz befolyó rádiós jogdíjak közel 90%-át közvetlenül a rádiócsatornáktól kapott adatok (azaz nem a fingerprint) alapján osztják fel. A technológia alkalmazását még fejlesztjük, de a 2012-ben kitűzött célt sikerült elérni: a zenei ujjlenyomat adatszolgáltatásnak köszönhetően az érvényesített jogdíjakból most már olyan alkotók is részesülhetnek, akiknek művei elsősorban a kisebb vidéki rádiókban hallhatóak. 

Milyen rádióadókat dolgozunk fel a zenei ujjlenyomat segítségével?

A zenei ujjlenyomat technológiának köszönhetően a korábbi, tisztán manuális feldolgozáshoz képest további 20 rádióadó műsoranyagát dolgozta fel az Artisjus 2013-ban. A lista folyamatosan bővül! Megszűnés miatt olykor kikerülnek rádiók a listából, de az alábbi táblázatot aktualizáljuk majd ezeknek megfelelően.

Aktív Rádió Szolnok
Corvinus Rádió
Csaba Rádió
Európa
Fehérvár Rádió
Focus Rádió
Friss Rádió
Gong Rádió
Helikon
Kék Duna Győr
Méz Rádió
Nap Rádió
Nyugat Rádió
Rádió 1 Szekszárd
Rádió Antritt
Rádió Szombathely
Retro FM
Sunshine Rádió

Szerző: MAVRÁK KATA

Fotó: SHUTTERSTOCKCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: