Szóljon a dalod 22 frekvencián! – Hallgass Hazait a rádióban is

Hogyan lehet a magyar zenéket minél több emberhez eljuttatni? Például egy rádióműsorral, ahol csak feltörekvő hazai együttesek számai szólnak. Vagy egy zenei szolgáltatással, ahol alacsony áron lehet hozzájutni magyar számokhoz. De akár egy hazai zenének dedikált koncertsorozattal is, ahova a szolgáltatás előfizetői ingyen jöhetnek, a zenekar pedig igényes környezetben léphet fel. A Hallgass Hazait program ezt mind tudja, vagy legalábbis hamarosan tudni fogja.

A program ötlete két éve született meg, akkor már -többek között- a MAHASZ eladási listákból és koncertlátogatási adatokból világosan látszott, hogy feltűnően nagy a kereslet a magyar zenék iránt – esetenként még jóval nagyobb is, mint a külföldi sztárok esetében. A lokális zenék, általánosságban a lokális tartalmak iránti kereslet nő – ez nemzetközi trend. Bárki által hozzáférhető adatokból állt össze a kép az ötletgazda Gál Róbert fejében: a hazai zenék gyűjteményét kiemelten kell kezelni, és plusz megjelenési lehetőségeket biztosítani neki. Egyrészt, mert a kereskedelmi értéke jóval nagyobb, mint amekkora szeletet kihasít most a digitális zenei piacból, másrészt, mert egykori zenészként és menedzserként szívügye, hogy a jó lokális zenék minél több emberhez eljussanak. Ugyanígy gondolkozik a program másik motorja, Gallasz Enikő is – csak éppen a zenerajongó oldaláról.

Bemutatkozni egyszerre 22 rádióban

Még egy befutott zenekar esetén sem triviális, hogy a számait játszani fogják a rádiók” – mondja Enikő. „Arra gondoltunk, hogy egy magyar zenéknek dedikált konzervműsor segíthet a zenekaroknak eljutni a kisebb rádiókba. Heti rendszerességgel készítünk egy kétórás adást, ezt jelenleg 22 rádióadó sugározza. Ráadásul olyan idősávban, amikor sokan hallgatnak rádiót. Azt látjuk, hogy szeretik a szerkesztők és a zenészek is a dolgot. Előbbiek azért, mert egy forrásból értesülhetnek a zenei újdonságokról, és szerényebb körülményeik mellett számukra egy költséghatékony megoldást jelent. Az előadók illetve kiadóik pedig azért, mert bemutatkozási felületet kapnak egy profin, rendszeresen szerkesztett műsorban” – foglalja össze Enikő a kölcsönös előnyöket. „A konzervműsor szerkesztője szűrő nélkül válogat a Hallgass Hazait repertoárjából, teljesen szabad kezet kap. Annyi a koncepció, hogy ne az szóljon, amit minden más rádióban is hallani lehet.  A szerkesztőt meg is lehet keresni, ha mondjuk a zenekar nagy dobásra készül, például új lemezzel jelentkezik. Itt minden zenekarnak egyenlő esélye van a bemutatkozásra”. Szokták tőlük kérdezni, hogy az angol nyelvű dalszövegek is „hazainak” számítanak-e. A válasz: igen. Egy műsorban esetenként két-három vagy akár négy együttes is bemutatkozik. Velük interjú készül, és több számukat lejátssza a szerkesztő. A Hallgass Hazait műsorát sugárzó rádióadók listája folyamatosan bővül, egyelőre 21 vidéki és egy határontúli rádióban lehet hallani. Enikőék is dolgoznak a bővítésen, de sokszor maguk a rádiók jelentkeznek.

fazekas5

Olcsóbb zene a rajongónak, több pénz a zenésznek

Magáról a Hallgass Hazait kampányról utoljára tavaly decemberben lehetett hallani, amikor az egyik mobilszolgáltatóval közös kampányban regisztrációért cserébe hozzáférést adtak a teljes hazai zenegyűjteményhez korlátlan ideig – illetve addig, amíg az illető a mobilszolgáltató ügyfele marad. Egyrészt a regisztrált zenerajongók száma is igazolta, hogy ez egy sikeres elgondolás, másfelől jól menő előadók is kommunikálták a saját felületeiken az akciót. „Ennek a telkócégnek többtízezer előfizetője van, aki előfizetett a Hallgass Hazait szolgáltatásra. Ez azt jelenti a zenészek számára, hogy a vállalat fixen fizetni fog ennyi felhasználó után a zenei gyűjteményért” – folytatja Róbert. „Az így befolyt összeget mi felosztjuk a zenészek között. A Hallgass Hazaitból a magyar zenésznek több bevétele lesz, mint amennyit egy nagy, multinacionális áruháztól egyelőre remélhet – pedig a mi szolgáltatásunkban a zenék jóval kedvezőbb áron érhetőek el. A havi előfizetés csak 500 Ft, ezért korlátlan számban tölthetnek le másolásvédelemmel ellátott számokat, és hallgathatják ezeket, amíg a mobilszolgáltató előfizetői. Összefoglalva: van egy olcsóbb termék, ami a támogatók (pl. mobilszolgáltatók) felé értékesíthető, ennek ellenére mégis több pénz marad a zenészeknél”. És akkor még a kommunikációs értékről nem is beszéltünk. „Kevés más olyan eszköz van, amivel ekkora tömeget el lehet érni – gondoljunk csak arra, hogy amikor SMS-kampányban körbeküldi a legújabb számát egy zenekarnak, mennyi emberhez jut el a zene” – teszi hozzá Enikő. Ez tehát egy nagyon jelentős bevétel lehet a zenész számára. Ám az, hogy ez egy mekkora összeg lesz, már nagyban múlik a zenész aktivitásán is. „Nagyon jól látszik, hogy az, aki foglalkozik ezzel komolyan, vagy foglalkoztat valakit, igen szép bevételeket ér el. Vannak olyan aktív zenészek illetve kiadók, akik folyton bombáznak minket az aktualitásaikkal” – folytatja Róbert.

Csatlakoznék! Mivel jár?

A Hallgass Hazait gyűjteménybe való bekerülésnek nincsen különösebb feltétele, például nem kell számolni regisztrációs díjjal vagy más hasonló költséggel. Szerződés útján létrejön a partnerség az együttes (vagy kiadója) és a WM Music Distribution között, és innentől automatikusan bekerülnek a zenék a Hallgass Hazait katalógusába is. A program fejlesztésével ez a folyamat egyszerűsödni fog. Róbert azt is egy nagy előnynek látja a magyar gyűjtemény különválasztásában, hogy a belátható mennyiség miatt relevánsabb ajánlókat lehet készíteni, mint egy nemzetközi repertoárt kínáló online zenei áruháznál, ahol hetente többszáz újabb és újabb albummal frissül a kínálat.

A Hallgass Hazait hallgasd határon innen és túl az alábbi frekvenciákon:

Rádió Eger Fm 101,3 Adásban: hétfőn 20-22-ig

Rábaköz Rádió Fm 94,5 Adásban: hétfőn és szerdán 10-12-ig

Rádió 6 Fm 101,3 Adásban: szombaton 17-19-ig, vasárnap 10-12-ig

Best Of Rádió Fm 98,0 Adásban: csütörtökön 14-16-ig, vasárnap 16-18-ig

Berettyó Rádió Fm 97,9 Adásban: kedden 14-16-ig, szombaton 14-16-ig

Vár Fm Rádió Fm 93,4 Adásban: csütörtökön 19-21-ig, hétfőn 19-21-ig

Rádió Ice Fm 94,2 Adásban: szombaton 17-19

Pont Rádió Fm 89,9 Adásban: szerdán és pénteken 17-19-ig, vasárnap 08-10-ig

Kerepes Rádió Fm 97,1 Adásban: csütörtökön 18-20-ig, kedden 14-16-ig

Alfa Rádió Fm 88 Adásban: vasárnap 13-15-ig, csütörtökön 16.30-18.30-ig

Rádió Érd Fm 87,8 Adásban: pénteken 9-11-ig

Rádió Sun Fm 88,0 Adásban: kedden és pénteken 15-17-ig, vasárnap 18-20-ig.

Rádió Szarvas Fm 105,4 Adásban: kedden 16-18-ig

Aqua Rádió Fm 102,7 Adásban: szerdán 15-17-ig, hétfőn 20-22-ig

Sárrét Fm Rádió Fm 91,8 Adásban: szombaton 15-17-ig

Balaton Rádió Fm 88,7 Adásban: vasárnap 20-22-ig

Vajdasági Magyar Rádió Fm 102,6 Adásban: szombaton 16-18-ig, szombaton 22-00-ig

Régió Rádió Fm 107,9 Adásban: szombaton 18-20-ig

Budaörs Rádió Fm 104,8 Adásban: csütörtökön 19-21-ig, vasárnap 12-14-ig

Tisza Tó Rádió Fm 88,7 Adásban: vasárnap 14-16-ig

Sepsi Rádió Fm 98,5 Adásban: szombaton 8-10-ig

Friss Rádió Fm 90,0 Adásban: pénteken 12-14-ig

Fotó: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Dalszerzőkről

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: