Irodalmi szerző vagyok. Mi után kapok jogdíjat?

Ezen a héten fizeti ki az Artisjus az irodalmi szerzők jogdíjait. Pontosabban: a verseik, elbeszéléseik, vagy például karcolataik rádiós és tévés elhangzásából keletkezett jogdíjakat. Ennek apropóján kicsit jobban megnézzük, hogy milyen csatornákról van szó most, és hogyan is zajlik ez.

Amikor egy verset vagy más irodalmi alkotást előadnak rádióban, tévében, esetleg rendezvényen, akkor a mű szerzőjének természetesen jogdíj jár. Fontos tudni, hogy az Artisjus csak akkor szedi be ezt a pénzt, ha nem színpadra állított alkotásról van szó, ugyanis ezeknél a szerzőnek magának kell a jogdíjairól megállapodnia a felhasználóval. Ugyanez a helyzet a regények elhangzásával is, ezek sem tartoznak a közös jogkezelésbe.

Editorial

A zeneszámokkal ellentétben az irodalmi szerzőnek nem kell bejelentenie a műveit, elég, ha megadja a saját adatait az Artisjusnál egy személyi adatlapon. Az irodalmi felosztáshoz a forgalmi adatokat, műelhangzásokat közvetlenül a rádióktól és a televízióktól kapja az Artisjus folyamatos adatszolgáltatás keretében.

A rádiós és televíziós, valamint az üres hordozó díjból származó jogdíjakat márciusban fizeti ki az Artisjus, míg a rendezvények, azaz műsoros előadások után járó összegeket májusban utaljuk a szerzőknek. Sem az internetes, sem a mechanikai (azaz például hangoskönyv) megjelenéseket nem az Artisjus jogosítja, így nem is szed be és nem is fizet ki ilyen elhangzások után jogdíjat a szerzőknek.

Az irodalmi műveket bemutató rádiók és tévék köre elég szűk, ezek közül is az Artisjus az itt felsorolt csatornáktól szedett jogdíjat. Tehát azoknak a szerzőknek, akiknek a művét bármelyik műsorukban tavaly felhasználták, idén járni fog a jogdíj.

Televíziók

M1

M2

Duna

Duna World

Rádiók

Magyar Rádió (Kossuth Rádió, Duna World)

Katolikus Rádió

Klub RádióCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: