A toplistavezető dalok három titka – Murphy sláger törvénye

Mi a közös e két dalban: Usher, Lil’ Jon, Ludacris: Yeah! és Pharell Williams: Happy? Nos, Usher-ék éppen tíz évvel ezelőtt vezették a top listákat, Pharell pedig az előző hetekben. Mindketten a csúcsra törtek, de hogyan? Szerencsére van valaki, aki megvizsgálta a listavezető dalokat.

Ralph Murphy az Artisjus egyik amerikai „társszervezetének”, az ASCAP egy rendezvényén tartott előadást kutatásainak eredményéről. Mivel soha senki nem foglalkozik azzal, kié a második legjobb dal, így ő sem tette. A megelőző év (2010) toplistavezető slágereit vizsgálta, ahogyan azt húsz éve teszi minden műfajban, Amerikában és a világ átlagot tekintve.

 

Először is megállapította: egy listavezető felvétel 3 és 4,5 perc közötti hosszúságú, a bevezető (intro) a country stílusban kb. 15mp-ig tart, a popban átlagosan 3,5 másodperc, a dal első sorai közvetlenül kapcsolódnak a címhez, egy percen belül pedig elérkezik a dal az első kulcsgondolathoz! Ez azért nagyon fontos, mert amikor dalt készítesz, a hallgatókban elvárásokat, vágyakat keltesz, és így hatvan másodpercen belül ki is elégíted azokat! Az első versszak (verse) és a refrén (chorus) között a rím mintáját megváltoztathatod, hogy figyelmeztesd a hallgatót arra, valami fontos fog elhangozni! A részletekre nagyon fontos figyelni a slágereknél, legyen szó popról, vagy countryról.

Ralph Murphy szerint a sláger három aranyszabálya:
1. Rendezd be a terepet!
2. Invitáld meg a hallgatót egy olyan helyre, ahol eddig még nem járt, ami eddig nem is létezett, hogy olyan dolgot tegyen, amit azelőtt sohasem!
3. Érd el, hogy higgyen benne – 60 másodpercen belül!

Pharell Williams Happy című dalának kb.2 másodperces introját négy soros verse követi, és a 26. másodpercben meg is érkezik az első refrén a címadó Happy-vel – slágergyártásból tehát ötös!Categories: Hírek

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: