„Csak annak lesz szerencséje, aki tesz érte!” – Pécsi-Szabó Dénes az Ivan & The Parazol külföldi menedzsere

Mikor első alkalommal, 2009-ben a tagok felkérték, nemet mondott. Noha akkori filmes munkáit mára felváltotta az Ivan & The Parazol külföldi útjainak menedzselése, legtöbb idejét mai napig borászatának szenteli. Nem tanulta a menedzseri szakmát, mégis sikerült elérnie azt, amit csak keveseknek kis országunkban: magyar zenekart segíteni sikereket elérni Amerikában. Pécsi-Szabó Dénessel a zenei exportról beszélgettünk.

Az első emailt 2012-ben az együttes tagjai küldték: az SXSW Fesztiválra jelentkeztek, ahova rajtuk kívül még kb. 20.000 zenekar. A széles zenei szcénát felvonultató showcase rendezvényen 1500 zenekar kap lehetőséget a bemutatkozásra. Profinak kell lenni, hiszen itt pontozzák többek között a pontosságot, azt, hogy hogyan kommunikálsz a közönséggel, a személyzettel! Óriási lehetőség – ehhez jutott hozzá az Ivan & The Parazol, és ezután nem volt megállás.

„Minden koncertből lett valami. Volt, hogy egy pub előtti sorban állás közben ismerkedtünk meg egy fiatal sráccal, aki film- és reklámzenéket ír, volt, hogy egy zenekar hallott minket, és beajánlott a kiadójának” – mondja Dénes, és hozzá teszi, hogy egy percet sem henyéltek a kint töltött idő alatt. A kapcsolatépítésre, a helyszínek feltérképezésére és a jó benyomás kialakítására fordították az energiájukat. Az pedig szintén Dénesnek köszönhető, hogy a zenekarnak sikerült mindig valakinél megszállni, nem kellett soha fizetniük szállásért. Megjegyzi, hogy természetesen hátrány, hogy nem Amerikában élnek, de ott is vannak bőven távolságok, és nagyon sok minden intézhető emailen keresztül. „Az, hogy játsszák-e rádiók a dalainkat, nem azon múlik, hogy hol vagyunk” – teszi hozzá.

denes

Természetesen egy emailből még nem lesz tengerentúli karrier. Nagyon sok emailből viszont már lehet. Dénes nem tett mást, mint folyamatosan kutatott: kluboknak, blogoknak írt. És ha most azt gondolod, kedves olvasó, hogy ezt te is meg tudod tenni, akkor azt a mennyiséget, amire gondoltál, szorozd meg tízzel, vagy százzal – nos, ennyi emailt küldött Dénes az ismeretlenbe! Az egyik címre kattintva jutott a következőre és így tovább. És meglepő módon, kapott választ, bár legtöbbször néhány szavasat, éppen ezért azt tanácsolja: „A lehető leglényegretörőbben írjatok! Kik vagytok, mikor hol lesztek, és mit szeretnétek!”  Hozzáteszi, a kiadók és a koncertszervezői irodák (booking agent) nem igen válaszolnak.

A megfelelő mértékű „nyomulással” rengeteg minden elérhető: 2013-ban Dénesnek sikerült bármilyen kapcsolatrendszer nélkül nyolc egymás követő koncertet szerveznie New York-ba olyan kultikus helyekre, mint a brooklyni „Knitting Factory” vagy a manhattani „Café Wha?”, és a blogos megjelenéseknek köszönhetően napról napra egyre több ember érkezett célzottan az Ivan & The Parazol koncertjére. Tudni kell, ugyanis, hogy Angliában és Amerikában is megkérdezik a bejáratnál, hogy melyik zenekar koncertjére jöttél, a fellépők pedig ennek függvényében kapják meg a koncert gázsijukat. Így esett meg Ivanékkal, hogy eredetileg nem kaptak volna pénzt egy fellépésért, de a hely tulajdonosa a koncertjük után másképp döntött.

Dénes fontosnak tartja elmondani, hogy az Ivan & The Parazol nem egy Magyarországról elvágyódó zenekar. „Világba vágyódó zenekar vagyunk, de nem akarunk Magyarországról elmenni, és nélkülözhetetlen a hazai aktív közönségünk!” Mikor a „befutottatok” kifejezést használom, kijavít: „sikereket értünk el külföldön” – fogalmazza meg, és hozzá teszi gyorsan, hogy még mennyi mindent el szeretnének még érni. Addig is örülnek a rengeteg külföldi és hazai koncertnek, annak, hogy az SXSW az idei promo dalának választotta „Take my hand” című dalunkat. És ez még nem minden, ugyanis a napokban megjelent új albumuk, a „Mode Bizarre” egyik dala lesz az idei Sziget himnusza is, és remélik, hogy ősszel összejön egy újabb londoni és amerikai kiruccanás, már egy jó booking cég segítségével.

 

5 tanács Pécsi-Szabó Dénestől, amit mindenképpen fogadj meg!

– Azt hiszem, ez evidens, de legyen jó a zene, amit csináltok!

– Nagyon fontos a megfelelő hozzáállás, az alázat és a kifogástalan angol tudás!

– Nem lehet elkerülni valamekkora anyagi befektetést, erre tehát készüljetek fel lelkileg, és kezdjetek el gyűjtögetni!

– Kitartás kell és megrendíthetetlen hit abban, hogy ti vagytok a legjobbak!

– Szerencse! De ha nem vagy ott, nem próbálkozol, akkor az garantáltan el fog kerülni. Csak azt találja meg a szerencse, aki tesz érte.

 

 

Szerző: MAVRÁK KATA

 

 Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: