ISRC kód: mire jó, és hogyan igényeljem?

A lemezkiadások jogosításánál az Artisjus a jövőben kötelezően bekéri a kiadóktól az albumon szereplő egyes hangfelvételek ISRC kódját. De miért kell az ISRC és mire való? Hogyan juthatunk hozzá? Kinek kell intéznie? Egy újabb elintéznivaló ….? Nem bonyolult és egyáltalán nem időigényes feladatról van szó. Sőt: a digitális zenei szolgáltatásoknál a jogtulajdonos (kiadó, szerző és előadó) ISRC nélkül nem is tud bevételhez jutni.

Mi ez a kód és mire jó?

A zeneiparban már korábban sem voltak határok, de ha lehet, az elmúlt években és különösen az online/internet fejlődés okán ezek a határok végleg eltűntek. Óriási zenei repertoárokat tesznek elérhetővé a digitális zenei szolgáltatók (pl. iTunes, Deezer, Spotify, Google), és az ezekhez kapcsolódó pénzmozgás csak automatizált adatfeldolgozással kezelhető. Az azonosítást nagyban megkönnyíti és ily módon a hibalehetőséget csökkenti, ha a szerzeményeket, illetve a szerzemények egy konkrét hangfelvételét kódokkal jelöljük. Ez a számsor azonosítja a felvételt a rádiós, televíziós, online felhasználások során, tehát ennek segítségével tudja Ön is és a jogvédő irodák is nyomon követni annak forgalmait. Nem véletlen, hogy a nagy online zeneáruházakba már nem is lehet ISRC kód megléte nélkül zenéket feltölteni.

Ahogyan egy személyt egyedileg beazonosít a személyi igazolvány száma, TAJ száma, vagy egy könyvet az ISBN-száma, ugyanúgy a zenei felvételeknek is szüksége van egy egyedi azonosítóra.

Mi az ISRC és mi az ISWC?

ISWC: International Standard Musical Work Code. Ez az azonosító a zenei szerzeményt azonosítja (tehát pl. Koncz Tibor-Szenes Iván: Add már uram az esőt!), és az Artisjus automatikusan kiosztja minden új, hozzá bejelentett zeneműre.

ISRC: International Standard Recording Code. Ez az azonosító egy szerzeményről készült egy konkrét hangfelvételt azonosít (tehát pl. az Add már uram az esőt! c. dal 1972-ben, Kovács Kati által énekelt, a Juventus együttes által kísért, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában rögzített felvételét.) Ezt a kódot az elkészült hangfelvétel jogtulajdonosa (általában: kiadója) maga osztja ki a felvételnek.

Mivel egy dalról több felvétel is készülhet, egy ISWC-kódhoz több ISRC is tartozhat! (Pl. az Add már uram az esőt! c. dalt Palya Bea is felénekelte 2010-ben. Azonos a szerzemény, ezért azonos az ISWC kód – de eltérő a felvétel, ezért más az ISRC kód.)

Az könnyebb érthetőség kedvéért az alábbiakban egy képen ábrázoljuk az ISWC és ISRC összefüggéseket:

Kattintásra a kép nagyobb lesz.

Honnan kell kérni ISRC-kódot?

Az ISRC kódot – nemzetközi szabvány lévén – egy nemzetközi szervezettől kell igényelni a hangfelvétel jogtulajdonosának. Ez a nemzetközi szervezet az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), azaz a hangfelvétel-kiadók nemzetközi szövetsége.

Ki a hangfelvétel jogtulajdonosa?

A zeneszerző, szövegíró, énekes és hangszeres zenész mellett a szerzői jog külön jogokat biztosít a „hangfelvétel-előállító” számára is. Ez a bizonyos hangfelvétel-előállító lehet magánszemély vagy jogi személy is, és az is irreleváns, hogy valaki csak egyszer foglalkozik zenekiadással vagy többször. Mindenki hangfelvétel-előállítónak számít, aki valamilyen (pl. zenei) hangok felvételét elkészítteti, tehát megszervezi és kifizeti a stúdiófelvételt.

Ez a szereplő, a hangfelvétel-előállító lehet egy kiadó, de sokszor az is előfordul, hogy a zenész / zenekar saját maga szervezi és fizeti a stúdiómunkálatokat, ilyenkor ő(k) lesz(nek) előállítók, azaz a hangfelvétel jogtulajdonosai.

A hangfelvétel eredeti előállítója később szerződésben tovább ruházhatja ezt a jogtulajdont másra, pl. egy lemezkiadóra. FONTOS: az ISRC kódot annak kell kérnie, aki az adott felvétel jogtulajdonosa!

Hogyan kell ISRC-kódot adni saját felvételeinkre?

Fontos megjegyezni, hogy ISRC kódot hangfelvételekre és/ vagy olyan audiovizuális felvételekre lehet igényelni, majd kiosztani, amely tartalmaz egy egyedi hangfelvételt.

Az IFPI az igénylésre egy ún. kódtartományt küld. Innentől a hangfelvétel jogtulajdonosának (pl.: kiadó, szerző- aki a hangfelvétel útját egyengeti) feladata, hogy az egyes szerzemények konkrét hangfelvételeihez kódokat osszon ki az IFPI által megadott kódtartományon belül.

Lássuk példával: ISRC-kód online igénylése után ezt a levelet kapjuk az IFPI-től.

You are allocated:

HU-K40 for audio and music video production

Country Code: HU

Registrant Code: K40”

Ez azonban csak a kód eleje. Ezután az éppen aktuális évszám következik (ha a kiadás a regisztráció évét követő évben történik, akkor a kiadás évével kell kiosztani a sorszámokat), majd utána 5 számjegyben az egyes dal-felvételek egyedi azonosítója. Pl.a 2022-es évben így néz ki:

HU-K40-22-00001

HU-K40-22-00002

HU-K40-22-00003

HU-K40-22-00004

HU-K40-22-00005

A következő évbe lépbe értelemszerűen az évszámot, az adott aktuális évre változtatjuk, majd a sorszámozást ismét az 1-es számtól kezdjük. Pl. a 2023-as évben így néz ki.

HU-K40-23-00001

HU-K40-23-00002

HU-K40-23-00003

HU-K40-23-00004

HU-K40-23-00005

Az ISRC kód szintaktikailag tehát így áll össze:

Országkód (2 karakter) Regisztráló kódja (3 karakter) Az adott év utolsó 2 számjegye Hangfelvétel kiosztott kódja (5 számjegy)
HU K40 23 00015

Nagyon fontos, hogy egyszer kiosztott ISRC-t más hang vagy zenei videofelvételre már nem oszthatjuk ki! Legalább ugyanilyen fontos, hogy a jövőben egy adott szerzemény egy konkrét kiadásának (hangfelvételének) azonosítására mindig ugyanazt a kódot használjuk, ezért a kiosztott kódok nyilvántartása és a jövőre nézve történő megőrzése elengedhetetlen. Elengedhetetlen, mert ha azt később az online zeneáruházakba fel szeretné tölteni, akkor ott is ezeket a kódokat kell megadni, ellenkező esetben az azonosítás ismét nem lesz egyszerű. Éppen ezért mindenképp javasoljuk egy ISRC nyilvántartás (akár csak egy szimpla excel táblában) kialakítását.

A kiosztott kódokat tehát nem kell sehova visszaküldeni, de a megőrzése és visszakövethetősége elengedhetetlen.

Mi tehát a teendő?

Mint ahogy arról már az előzőekben esett szó, az ISRC-kódot az IFPI, a lemezkiadók nemzetközi szövetsége ad minden hangfelvétel előállítónak. Közvetlenül kell igényelni az IFPI hivatalos, angol nyelvű honlapján keresztül. Az ISRC tartomány igényléshez először is, erre a linkre kell navigálni: http://isrc.ifpi.org/en/get-isrc/apply-now

Majd az alábbi lépések szerint kell tovább haladni.

 1. Az első oldalon azt a kérdést kell megválaszolnunk, hogy létezik-e hazánkban nemzeti ISRC ügynökség. Mivel ilyen Magyarországon egyelőre nem létezik, ezért a „NO”-ra, azaz a Nem-re kattintunk.

  Kattintásra a kép nagyobb lesz.

 2. Második lépésként csak annyi a dolgunk, hogy a „Continue” azaz Tovább gombra kattintunk.

  Kattintásra a kép nagyobb lesz.

 3. Ezzel el is érkeztünk a következő kérdéshez. Itt nyilatkoznunk kell arról, hogy az ISRC kódokkal ellátni kívánt hangfelvételek vagy hangfelvételt tartalmazó audiovizuális felvételek kiadói jogaival saját magunk rendelkezünk. Amennyiben ez így van, akkor „Yes” azaz IGEN gombra kattintunk, majd a „Coutinue” azaz Tovább gombra kattintva mehetünk is a következő oldalra. (FONTOS: Csak abban az esetben adhatunk ISRC kódot egy hangfelvételnek, amennyiben annak mi vagyunk a kiadói jogtulajdonosai!)

  Kattintásra a kép nagyobb lesz.

 4. A megjelenő oldalon azt kell tisztáznunk, hogy az IFPI-től igényelt ISRC tartományt audio és/vagy audiovizuális, vagy újabb ISRC tartományra fogjuk használni.

  Az első lehetőség beválasztásával arról nyilatkozunk, hogy hangfelvételekhez, és/vagy hangzó anyagot is tartalmazó videofelvételek (audiovizuális) kérünk ISRC tartományt.

  A második lehetőség arra az esetre szolgál, amennyiben az adott évben több mint 100.000 hangfelvételt regisztráltunk már, ezzel túlléptük a keretünket és újabb ISRC tartományra van szükségünk.

 5. Utolsó lépésként már csak az általunk képviselt kiadó vagy szervezet adatait kell megadnunk. Magán- vagy másnéven szerzői kiadás esetén ez a saját adatainkat jelenti. Az adatok pontos kitöltése elengedhetetlen, ezért mielőtt neki látunk mindenképpen olvassuk el alaposan az alábbi előre kitöltött táblázatot! Amint megvagyunk a kitöltéssel már csak a sorok alatt található négyzetet kell bepiálnunk és ezzel nyilatkoznunk arról, hogy az általunk megadott adatok helyesek. Végül pedig a „Submit” azaz a Benyújt gombra kell kattintanunk. Mielőtt ezt megtennénk, mindenképp győződjünk meg az adatok helyességéről.
 6. Az ISRC igénylő folyamat ezzel befejeződött. A folyamat befejeztével megjelenik egy tájékoztató, melyben az IFPI jelzi, hogy 5 munkanapon belül megküldi a megadott e-mailcímre a kiadott ISRC tartományt.

Hogyan tovább?

Amint megérkezik az IFPI által kiosztott ISRC tartomány, már csak annyi teendőnk maradt, hogy a kiadni kívánt hangfelvételekhez a megkapott kódtartományból a korábbiakban („Hogyan kell ISRC kódot adni saját felvételeinkre” c. részben) leírtak szerint ISRC kódot rendelünk. És, ami az egyik legfontosabb, hogy a jövőben egy-egy szerzemény egy bizonyos hangfelvételének azonosítására ezt az ISRC kódot használjuk.

Még egy kérdés tisztázásra szorul: Mi a teendő, ha már egy elkészült hangfelvételt szeretne valaki újra kiadni? Ez esetben a hangfelvétel jogtulajdonosától kell kérni a szerzemény hangfelvételének ISRC kódját. A hangfelvétel jogtulajdonosától a szerzői jogi törvény értelmében egyébként is engedélyt kell kérni a hangfelvétel többszörözésére, terjesztésére vagy annak a nyilvánosság felé történő közvetítésére.

 

Kapcsolat

Artisjus- Magánmásolási és Mechanikai Osztály

Mészáros Erzsébet

Tel.:  (1) 488-2664

e-mail: hfkiadas@artisjus.com

(A cikk 2023 januárjában frissült utoljára)Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , ,

9 replies

 1. Jó, hasznos a cikk, ezt az információt ilyen érthető és használható formában nem is olyan könnyű megszerezni. Épp most láttam, hogy a szerzői kiadásos adatlap is frissült az ISRC kód oszloppal, szuper! 🙂

 2. Goood site you’ve got here.. It’s hard too find good quality writing like yours nowadays.

  I honestly appreciate people like you! Take care!!

 3. Kérdés:
  Ha elküldöm a kész felvételt egy kiadónak (pl.: Big Finale Records) és a kiadó ezt közzé teszik Beatport ,Juno amazon stb… akkor ők ezt intézik? Mert a kiadott mű mellett látható egy kód csak Catalog néven,
  a kód pedig a következő BFRAD1. Akkor ez az lenne vagy teljesen más?
  Mert a külföldi és hazai kiadók egyszer sem kértek ISRC és ISWC kódot tőlem.
  Vagy saját magamnak kell minden kiadott zene után kérnem?
  Köszönöm

 4. Kérdés:
  Ha van egy kész dalom, és a SZIR-ben lejelentem ISRC kód nélkül, később is tudok igényelni ilyen kódot?

  • Kedves Tamás! Igen, tud. A SZIR-t folyamatosan frissítjük az adatbázisunk adatai alapján, tehát amikor abba bekerül majd ez a kód, akkor itt is láthatóvá válik (idővel).

 5. Üdv.
  Bejelentett, SZIR-be feltöltött számokhoz hogyan tudom utólagosan hozzá adni az ISRC kódot???

  • A SZIR – Művek menüpont alatt az egyes művekre kattintva a “Hangfelvételek” fülön lehet új ISRC kódot hozzárendelni a már feltöltött számokhoz (+Új Hangfelvétel gombra kell kattintani). Ha elakadna és segítségre lenne szüksége, kérem, keresse kollégáinkat a 0614882666 számon vagy a szerzok@artisjus.com címen!

 6. Ha nem kapom meg az ISRC tartományt 8 nap után sem, akkor kezdjek aggódni? Vagy várjak türelemmel?
  Köszönöm.

  • Egyelőre kérjük, várj türelemmel. Az utóbbi időben tapasztalható a korábbiakhoz képest hosszabb átfutási idő, de ennek az okát sajnos nem ismerjük. Ha továbbra sem érkezik meg, kérjük, keresd kollégáinkat, megpróbálnak segíteni: hfkiadas@artisjus.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d