ISRC kód: mire jó, és hogyan igényeljem?

A lemezkiadások jogosításánál az Artisjus mostantól kötelezően bekéri a kiadóktól az albumon szereplő egyes hangfelvételek ISRC kódját. De miért kell az ISRC és mit kell tenni? Honnan lesz ilyen kódja? Ki fogja ezt csinálni? Még egy elintéznivaló ….? Nem bonyolult és egyáltalán nem időigényes „újabb” feladatról van szó. Sőt: a digitális zenei szolgáltatásoknál a kiadó az ISRC nélkül nem is tud bevételhez jutni.

Mi ez a kód és mire jó? A zeneiparban már korábban sem voltak határok, de ha lehet, az elmúlt években és különösen az online/internet fejlődés okán ezek a határok végleg eltűntek. Óriási zenei repertoárokat tesznek elérhetővé a digitális zenei szolgáltatók (pl. iTunes, Deezer, Spotify, Google), és az ezekhez kapcsolódó pénzmozgás csak automatizált adatfeldolgozással kezelhető. Az azonosítást nagyban megkönnyíti és ily módon a hibalehetőséget csökkenti, ha a szerzeményeket, illetve a szerzemények egy konkrét hangfelvételét kódokkal jelöljük. Ez a számsor azonosítja a felvételt a rádiós, televíziós, online felhasználások során, tehát ennek segítségével tudja Ön is és a jogvédő irodák is nyomon követni annak forgalmait. Nem véletlen, hogy a nagy online zeneáruházakba már nem is lehet ISRC kód megléte nélkül zenéket feltölteni. Ahogyan egy személyt egyedileg beazonosít a személyi igazolvány száma, TAJ száma, vagy egy könyvet az ISBN-száma, ugyanúgy a zenei felvételeknek is szüksége van egy egyedi azonosítóra.

shutterstock_120837298

Mi az ISRC és mi az ISWC? ISWC: International Standard Musical Work Code. Ez az azonosító a zenei szerzeményt azonosítja (tehát pl. Koncz Tibor-Szenes Iván: Add már uram az esőt!), és az Artisjus automatikusan kiosztja minden új, hozzá bejelentett zeneműre.

ISRC: International Standard Recording Code. Ez az azonosító egy szerzeményről készült egy konkrét hangfelvételt azonosít (tehát pl. az Add már uram az esőt! c. dal 1972-ben, Kovács Kati által énekelt, a Juventus együttes által kísért, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában rögzített felvételét.) Ezt a kódot az elkészült hangfelvétel jogtulajdonosa (általában: kiadója) maga osztja ki a felvételnek. Mivel egy dalról több felvétel is készülhet, egy ISWC-kódhoz több ISRC is tartozhat! (Pl. az Add már uram az esőt! c. dalt Palya Bea is felénekelte 2010-ben. Azonos a szerzemény, ezért azonos az ISWC kód – de eltérő a felvétel, ezért más az ISRC kód.)

Honnan kell kérni ISRC-kódot? Az ISRC kódot – nemzetközi szabvány lévén – egy nemzetközi szervezettől kell igényelnie a hangfelvétel jogtulajdonosának. Ez a nemzetközi szervezet az IFPI, azaz a hangfelvétel-kiadók nemzetközi szövetsége.

Ki a hangfelvétel jogtulajdonosa? A zeneszerző, szövegíró, énekes és hangszeres zenész mellett a szerzői jog külön jogokat biztosít a „hangfelvétel-előállító” számára is. Ez a bizonyos hangfelvétel-előállító lehet magánszemély vagy jogi személy is, és az is irreleváns, hogy valaki csak egyszer foglalkozik zenekiadással vagy többször. Mindenki hangfelvétel-előállítónak számít, aki valamilyen (pl. zenei) hangok felvételét elkészítteti, tehát megszervezi és kifizeti a stúdiófelvételt. Ez a szereplő, a hangfelvétel-előállító lehet egy kiadó, de sokszor az is előfordul, hogy a zenész / zenekar saját maga szervezi és fizeti a stúdiómunkálatokat, ilyenkor ő(k) lesz(nek) előállítók, azaz a hangfelvétel jogtulajdonosai. A hangfelvétel eredeti előállítója később szerződésben tovább ruházhatja ezt a jogtulajdont másra, pl. egy lemezkiadóra. FONTOS: az ISRC kódot annak kell kérnie, aki az adott felvétel jogtulajdonosa!

Hogyan kell ISRC-kódot adni saját felvételeinknek? Az IFPI az igénylésre egy ún. kódtartományt küld. Innentől a hangfelvétel jogtulajdonosának feladata, hogy az egyes szerzemények konkrét hangfelvételeihez kódokat osszon ki.. Lássuk példával: ISRCkódot igénylő levelére pl. ezt a választ küldheti az IFPI:

„You are allocated:
HU-B98 for audio production
HU-Y32 for video production”
Azaz a HU-B98 kezdetű kódok az audió művekre, a HU-Y32 kódok pedig a videókra vonatkozó kódtartomány, már ha kértünk audióvizuális művekhez is kódot. Ez azonban csak a kód eleje. Ezután
a regisztráció évszáma következik (nem a felvétel elkészülte számít, hanem az, hogy mikor adták neki a kódot!), majd utána 5 számjegyben az egyes dal-felvételek egyedi azonosítója. Pl. így
HU-B98-13-00001
HU-B98-13-00002
HU-B98-13-00003
HU-B98-13-00004
HU-B98-13-00005
Az egyes számok után pedig jöhetnek a szerzeménynek az egyéb jellemzői (szerző, előadó, kiadás éve, műcím, mű időtartam, stb.). Mi egy xls nyilvántartást javaslunk, például egy ilyen táblázatban. Ennek használata nem kötelező, természetesen minden hangfelvétel jogtulajdonos maga dönti el, milyen formában kezeli ezeket az adatokat. A kiosztott kódokat nem kell sehová visszaküldeni, de fontos, hogy a jövőben egy adott szerzemény egy konkrét kiadásának azonosítására mindig ugyanazt a kódot használja, ezért a kiosztott kódok nyilvántartása és a jövőre nézve történő megőrzése nagyon fontos. Fontos, mert ha azt később az online zeneáruházakba fel szeretné tölteni, akkor ott is ezeket a kódokat kell megadni, ellenkező esetben az azonosítás ismét nem lesz egyszerű.

Mi a teendő? 1. ISRC-kódot az IFPI, a lemezkiadók nemzetközi szövetsége ad minden hangfelvétel előállítónak. Közvetlenül kell igényelni az IFPI londoni központjától. Részletek a http://isrc.ifpi.org/ oldalon. A kód úgy igényelhető, hogy az isrc@ifpi.org címre megírja az alábbi adatait (levelezési nyelv: angol):

„Corporate name and address of the company (who owns the rights to the recording)
A hangfelvétel jogaival rendelkező kiadó teljes neve. (Ez szerzői kiadás esetén maga a szerző magánszemély, illetve a szerző saját vállalkozása lehet.)
Name of label(s) optional
A hangfelvétel-kiadó neve (nem kötelező)
Name of the person in charge of ISRC
Az ISRC kóddal kapcsolatos ügyekért felelős személy neve
Telephone, Fax and email contact details
Telefon, fax és e-mail kapcsolati adatok.
Is ISRC required for audio, video or both?
Az ISRC kódot csak audio kiadványokra igényli, csak videókiadványokra, vagy mindkettőre?”

2. A kiadni kívánt szerzeményekhez a megkapott kódtartományból a korábbiakban leírtak szerint ISRC kódot rendel.
3. A kiosztott kódokat és az azokhoz tartozó adatokat (pl. a minta xls szerint) nyilvántartásában rögzíti.
4. A jövőben egy –egy szerzemény egy bizonyos hangfelvételének azonosítására ezt az ISRC kódot használja.

Még egy kérdés tisztázásra szorul: Mi a teendő, ha már egy elkészült hangfelvételt szeretne valaki újra kiadni? Ez esetben a hangfelvétel jogtulajdonosától kell kérni a szerzemény hangfelvételének ISRC kódját. A hangfelvétel jogtulajdonosától a szerzői jogi törvény értelmében egyébként is engedélyt kell kérni a hangfelvétel többszörözésére, terjesztésére vagy annak a nyilvánosság felé történő közvetítésére.Kategóriák:Artisjus, Hírek

7 hozzászólás

 1. Jó, hasznos a cikk, ezt az információt ilyen érthető és használható formában nem is olyan könnyű megszerezni. Épp most láttam, hogy a szerzői kiadásos adatlap is frissült az ISRC kód oszloppal, szuper! 🙂

 2. Goood site you’ve got here.. It’s hard too find good quality writing like yours nowadays.

  I honestly appreciate people like you! Take care!!

 3. Kérdés:
  Ha elküldöm a kész felvételt egy kiadónak (pl.: Big Finale Records) és a kiadó ezt közzé teszik Beatport ,Juno amazon stb… akkor ők ezt intézik? Mert a kiadott mű mellett látható egy kód csak Catalog néven,
  a kód pedig a következő BFRAD1. Akkor ez az lenne vagy teljesen más?
  Mert a külföldi és hazai kiadók egyszer sem kértek ISRC és ISWC kódot tőlem.
  Vagy saját magamnak kell minden kiadott zene után kérnem?
  Köszönöm

 4. Kérdés:
  Ha van egy kész dalom, és a SZIR-ben lejelentem ISRC kód nélkül, később is tudok igényelni ilyen kódot?

 5. Üdv.
  Bejelentett, SZIR-be feltöltött számokhoz hogyan tudom utólagosan hozzá adni az ISRC kódot???

  • A SZIR – Művek menüpont alatt az egyes művekre kattintva a “Hangfelvételek” fülön lehet új ISRC kódot hozzárendelni a már feltöltött számokhoz (+Új Hangfelvétel gombra kell kattintani). Ha elakadna és segítségre lenne szüksége, kérem, keresse kollégáinkat a 0614882666 számon vagy a szerzok@artisjus.com címen!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: