“Egy időkapu jön helybe, ami ritkán van nyitva” – Lelkes András a Womexről és a világzenéről

Néhány héttel ezelőtt tudtuk meg: Budapesten rendezik meg a World Music Expo-t (WOMEX) 2015 októberében – köszönhetően többek között a magyar népzene és táncházmozgalom nemzetközi respektjének, a többéves bizalomnak és a 2011-es megnyitó koncert elsöprő sikerének. Nem csak azért fantasztikus a hír, mert ez a legnagyobb világzenei fesztivál, vásár és konferencia. A WOMEX első alkalommal “költözik” Kelet-Európába és sok év után kerül vissza fővárosba. Magyarországnak ez egy óriási lehetőséget jelent, ennek apropóján Lelkes Andrással beszélgettünk, aki Liber Endrével és Weyer Balázzsal nyerte meg a szervezési lehetőséget. 

Lelkes András már az elején fontosnak tartja tisztázni: a világzene nem egy esztétikai, hanem egy kereskedelmi kategória, aminek legnagyobb haszna, hogy könnyebb elhelyezni a cédéket a polcon. De ha már definíció, Magyarországon a világzene stílusa népzenei gyökerekkel rendelkezik. Hazánk zenészei és szakemberei amúgy az előző években több sikert arattak: 2008-ban a Muzsikás kapta a Womex életműdíját, 2012-ben Lajkó Félixnek tapsolt lelkesen a nemzetközi közönség a fesztiválon, és 2013-ban, illetve idén is helyet kap Magyarország a hét fős zsűriben, ebben az évben Weyer Balázs személyében. Magyarországnak azonban szembe kell néznie a valósággal: az export irodák hiányának főként gazdasági okai vannak, és kevés a lehetőség a kapcsolati rendszer kialakítására is.

Lelkes András, Hangvető Kft. A budapesti WOMEX egyik szervezője.

Lelkes András, Hangvető Kft.

Mindkettőre megoldást kínálhat a WOMEX, mivel a hazai szakembereknek és zenészeknek nem, vagy csak minimális összeget kell utazásra költeniük, és az ötnapos rendezvény alkalmából helybe jön a teljes szakma. Lemezkiadók, fesztiválok és koncerthelyszínek képviselői, menedzserirodák, szakújságírói, nemzeti zenei exportirodák, koncertügynökségek, zenetudósok, filmesek, hangszerkészítők, rádiósok és tévések – összesen mintegy 2500 nemzetközi vendég, a szakma krémje a világ minden tájáról. Éppen ezért Lelkes Andrásék felkészítenék a bejutott zenekarokat: “A rendezvényre kb. 1800 zenekar pályázik, erre még egy évig van lehetőségük. A “hét szamuráj” által kiválasztott hatvan zenekarnak és menedzserének felkészítőt tartanánk, mert ilyenkor nagyon sok szempontnak meg kell felelni: kezdve a zenekari bemutatással, a koncerten át a színpadon kívüli viselkedésig. A programokat úgy állítjuk össze, hogy minden koncert meghallgatható legyen, ne maradjon le senki semmiről.” 

Lelkes András szerint inkább a menedzsereknek lehet hasznos a WOMEX, mint a zenészeknek, mert a fellépőkön kívül elsősorban szakmabeliek vesznek részt. Mi több, nyitott szakmabeli emberek, akikkel akár sorbanállás közben szóba elegyedhetünk, és a helyszínnek köszönhetően hamar kiderülhet, ki mit keres, és hogyan lehetne együttműködni. A WOMEX tehát megspóról nekünk rengeteg vakvilágba küldött emailt és telefonhívást – de nem törekszik helyettünk jó kapcsolati rendszer kiépítésére.

Na de mit ajánl a zenekaroknak Lelkes András?

5 tanács Lelkes Andrástól, amit mindenképpen fogadj meg!

1. Készítsetek hangfelvételeket és kétféle mozgót: egy figyelemfelkeltő videoklipet és egy koncertfelvételt!

2. Bár ez csak akkor fontos, ha célként tűztétek ki sok ember elérését: közkedvelt témákkal foglalkozzatok a dalaitokban!

3. Építsétek a hallgatói táborotokat a lehető legtöbb módon!

4. Koncert! Koncert! Koncert! Szervezzetek minél többet és legyetek egyre jobbak!

5.Bátran keressetek fel kiadókat és aggregátor cégeket, ők segítenek a zenétek terjesztésében!

 

Szerző: MAVRÁK KATA

 

 

 Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: