“Egy időkapu jön helybe, ami ritkán van nyitva” – Lelkes András a Womexről és a világzenéről

Néhány héttel ezelőtt tudtuk meg: Budapesten rendezik meg a World Music Expo-t (WOMEX) 2015 októberében – köszönhetően többek között a magyar népzene és táncházmozgalom nemzetközi respektjének, a többéves bizalomnak és a 2011-es megnyitó koncert elsöprő sikerének. Nem csak azért fantasztikus a hír, mert ez a legnagyobb világzenei fesztivál, vásár és konferencia. A WOMEX első alkalommal “költözik” Kelet-Európába és sok év után kerül vissza fővárosba. Magyarországnak ez egy óriási lehetőséget jelent, ennek apropóján Lelkes Andrással beszélgettünk, aki Liber Endrével és Weyer Balázzsal nyerte meg a szervezési lehetőséget. 

Lelkes András már az elején fontosnak tartja tisztázni: a világzene nem egy esztétikai, hanem egy kereskedelmi kategória, aminek legnagyobb haszna, hogy könnyebb elhelyezni a cédéket a polcon. De ha már definíció, Magyarországon a világzene stílusa népzenei gyökerekkel rendelkezik. Hazánk zenészei és szakemberei amúgy az előző években több sikert arattak: 2008-ban a Muzsikás kapta a Womex életműdíját, 2012-ben Lajkó Félixnek tapsolt lelkesen a nemzetközi közönség a fesztiválon, és 2013-ban, illetve idén is helyet kap Magyarország a hét fős zsűriben, ebben az évben Weyer Balázs személyében. Magyarországnak azonban szembe kell néznie a valósággal: az export irodák hiányának főként gazdasági okai vannak, és kevés a lehetőség a kapcsolati rendszer kialakítására is.

Lelkes András, Hangvető Kft. A budapesti WOMEX egyik szervezője.

Lelkes András, Hangvető Kft.

Mindkettőre megoldást kínálhat a WOMEX, mivel a hazai szakembereknek és zenészeknek nem, vagy csak minimális összeget kell utazásra költeniük, és az ötnapos rendezvény alkalmából helybe jön a teljes szakma. Lemezkiadók, fesztiválok és koncerthelyszínek képviselői, menedzserirodák, szakújságírói, nemzeti zenei exportirodák, koncertügynökségek, zenetudósok, filmesek, hangszerkészítők, rádiósok és tévések – összesen mintegy 2500 nemzetközi vendég, a szakma krémje a világ minden tájáról. Éppen ezért Lelkes Andrásék felkészítenék a bejutott zenekarokat: “A rendezvényre kb. 1800 zenekar pályázik, erre még egy évig van lehetőségük. A “hét szamuráj” által kiválasztott hatvan zenekarnak és menedzserének felkészítőt tartanánk, mert ilyenkor nagyon sok szempontnak meg kell felelni: kezdve a zenekari bemutatással, a koncerten át a színpadon kívüli viselkedésig. A programokat úgy állítjuk össze, hogy minden koncert meghallgatható legyen, ne maradjon le senki semmiről.” 

Lelkes András szerint inkább a menedzsereknek lehet hasznos a WOMEX, mint a zenészeknek, mert a fellépőkön kívül elsősorban szakmabeliek vesznek részt. Mi több, nyitott szakmabeli emberek, akikkel akár sorbanállás közben szóba elegyedhetünk, és a helyszínnek köszönhetően hamar kiderülhet, ki mit keres, és hogyan lehetne együttműködni. A WOMEX tehát megspóról nekünk rengeteg vakvilágba küldött emailt és telefonhívást – de nem törekszik helyettünk jó kapcsolati rendszer kiépítésére.

Na de mit ajánl a zenekaroknak Lelkes András?

5 tanács Lelkes Andrástól, amit mindenképpen fogadj meg!

1. Készítsetek hangfelvételeket és kétféle mozgót: egy figyelemfelkeltő videoklipet és egy koncertfelvételt!

2. Bár ez csak akkor fontos, ha célként tűztétek ki sok ember elérését: közkedvelt témákkal foglalkozzatok a dalaitokban!

3. Építsétek a hallgatói táborotokat a lehető legtöbb módon!

4. Koncert! Koncert! Koncert! Szervezzetek minél többet és legyetek egyre jobbak!

5.Bátran keressetek fel kiadókat és aggregátor cégeket, ők segítenek a zenétek terjesztésében!

 

Szerző: MAVRÁK KATA

 

 

 



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading