“Teljes energiával létrehozni a művészetet” – A Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezetőjével beszélgettünk

A zenei exportról szóló áprilisi sorozatunk folytatódik. A rock és a világzene után elérkeztünk a komolyzenéhez, és egy igazi sikersztorival, a Budapesti Fesztiválzenekarral foglalkozunk. A harmincéves múltra visszatekintő zenekar inspiratív példája annak, hogyan lehet a klasszikus zenét tömegekhez eljuttatni. Noha ez a műfaj is egyedi szabályok szerint működik, a zenekar története hasznos lehet minden zenész számára. Stefan Englerttel, a BFZ ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki öt hasznos tanácsot is megosztott.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója harminc évvel ezelőtt is mert nagyot álmodni: a világ legjobb zenekarai közé akarta repíteni a BFZ-t. Eleinte évente néhány alkalommal léptek fel – mára ez a szám több, mint százra nőtt a magyarországi és külföldi koncerteket tekintve. Stefan elmondása szerint rengeteg kemény munka áll a zenekar mögött, amelynek tagjai nem csak hatalmas szorgalommal dolgoznak, de rugalmasak is. A zenekar sikerének titkát így fogalmazta meg: “Azon felül, hogy a zenekar tagjai mind a legképzettebb, legtehetségesebb zenészek, nem csak egy-egy hangszeren játszanak, hanem igazi művészek. Olyan emberek, akik érzik a projektet, teljes energiával vesznek részt  megvalósításában, képesek kifejezni a zenét, és művészetet létrehozni. Ebben támogatást is kapnak: a tagoknak például lehetőségük van szólózni, és kisebb csoportban dolgozni egy-egy darabon”.

stefan englert 2

Stefan Englert, a BFZ ügyvezetője

A BFZ nyitott a fiatalok és a legkisebbek felé is: iskolákban tartanak előadásokat, de népszerű a kicsiket megszólító Kakaókoncert és az (elsősorban) fiatal felnőtteknek szóló Midnight Music sorozat is, ahol akár babzsákon ülve hallgathatunk komolyzenét. Stefan elmondása szerint a siker annak is köszönhető, hogy a zenekar célja megmutatni, a klasszikus zene nem az elithez, hanem mindenkihez szól, mert a zene a kommunikáció csúcsa, egy univerzális nyelv. Kétségtelen: a BFZ egyik legnagyobb érdeme, hogy felneveli azt a generációt, amely rendszeresen fog komolyzenei koncertekre járni, és értő füllel hallgatja majd az előadásokat.

A Budapesti Fesztiválzenekar sikersztorija talán megismételhetetlen, de mi az, ami akár más műfaj zenészei is hasznos lehet?bfzzz

5 tanács Stefan Englerttől, amit mindenképpen fogadj meg

1. Legyen magas színvonalú a zenéd!

2. Légy kreatív és izgalmas dolgot alkoss!

3. Légy aktív, kommunikatív és élvezd, amit csinálsz!

4. Bátran térj vissza a gyökerekhez: Magyarország zeneszerzői világszínvonalúak!

5. Higgy magadban!

Szerző: MAVRÁK KATA

Fotók: FELVÉGI ANDREA, BFZ.HU

Kapcsolódó anyagaink:

Interjú és 5 tipp a hazai WOMEX egyik szervezőjével, Lelkes Andrással

Interjú és 5 tipp az Ivan & The Parazol külföldi sikereiért felelős menedszerével, Pécsi-Szabó DénesselCategories: Dalszerzőkről, Hírek

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d