Átadtuk az idei Artisjus-díjakat

A Romhányi Áron-Pély Barnabás szerzőpáros, Váczi Eszter és Huszár Lajos komolyzeneszerző kapta idén az Artisjus egyesület szakmai díját. Könnyűzeneszerzői életműdíjban Lerch István, szövegírói életműdíjban pedig Bereményi Géza részesült. Az Artisjus-díj történetében egyedülálló módon az év könnyűzenei produkciója egy nyári fesztivál, a debreceni Campus Fesztivál lett. 

Az év könnyűzenei produkciója díjat kapta a debreceni Campus Fesztivál, amely a környező országokkal összevetve is kiemelkedő hazai fesztiválpiac egyik fontos szereplője. A nyári időszakra eső, több napos pop-rock-alternatív zenei események térhódítása ugyanis az egész zenésztársadalomra pezsdítő erővel hat.

A Romhányi Áron-Pély Barnabás szerzőpáros vehette át az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat. A funk rock, pop rock és jazz rock stílusban játszó, 2000 óta működő United zenekar nevéhez számos jól ismert sláger fűződik. “1999 óta működnek sikeres szerzőpárosként, de önállóan is megállják a helyüket alkotóművészként. Egymástól független elismerésük olyan indokolatlan lépés lenne, mintha a Lennon-McCartney vagy a Jagger-Richards páros egyik tagjának önállóan adnánk kitüntetést közös dalaikért” – mondta Czutor Zoltán a díjazottak méltatásakor.

Az év könnyűzenei szövegírójának Váczi Esztert választották a Karion című daláért. A 2014 januárjában megjelent Belső tenger című album szövegeinek mindegyikét Váczi Eszter írta. Ahogyan a lemez egyik kritikusa fogalmazott, a dalok olyat nyújtanak, amire manapság mindenkinek a legnagyobb szüksége van: nyugalomban eltölthető időt.

A könnyűzeneszerzői életműdíjat 2014-ben Lerch István kapta. Várj, míg felkel majd a nap, Angyallány, Tűzvarázsló – túlzás nélkül állítható, hogy generációk meghatározó szerzeményei. Összesen hét albumot készített a V’Moto-Rock együttessel, majd 1989-től szólókarrierbe kezdett. Zenekarain kívül Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Koncz Zsuzsa, Malek Andrea és Charlie számára is írt dalokat.

Bereményi Géza könnyűzenei szövegírói életműdíjban részesült. A méltatásban Bródy János elmondta, hogy Bereményi Géza sokszínű életében kiemelkedő helyet foglalnak el dalszövegei, dalokba sűrített történetei, amelyek gyakran többet árulnak el arról a korról, amelyben megszülettek, mint vaskos történelmi elemzések.

Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat Huszár Lajos kapta Álommonológok című alkotásáért. Az Artisjus-díj történetében első alkalommal fordul elő, hogy komolyzeneszerző duplázni tud, hiszen a szegedi származású művész 2007-ben már részesült az egyesület elismerésében. Huszár Lajos zeneszerzői munkásságában a modernizmus és a hagyomány szintézisére törekszik. Az irodalmi díjazottak kilétére egy héttel korábban derült fény, az elismerések átvételére ezen az ünnepségen került sor.

Az irodalmi kuratórium Nagydíjat adott át Pintér Bélának, irodalmi díjat kapott továbbá Takács Zsuzsa, Tompa Andrea és Havasréti József. Erről szóló bejegyzésünk itt olvasható.

Fotók: FEGYVERNEKY SÁNDOR

 Categories: Artisjus, Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: