Music Hungary #1: Creative Europe program

Koncertturnék EU-s támogatásból? Lehetséges! Az EU a most kezdődő és 2020-ig tartó költségvetési ciklusában 450 milliárd forintnyi összeget szán a határon átnyúló kulturális projektek támogatására. A Music Hungary konferencián Szűcs Tamástól és Székely Edittől hallottunk részleteket.

Dr. Szűcs Tamás (Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője)

Átfogó kulturális fejlesztési stratégiáról döntött a Bizottság 2020-ig. A most induló 7 éves költségvetési időszakban a Creative Europe program lesz ennek zászlóshajója. A cél a kreatív szféra határokon átnyúló együttműködésének ösztönzése. Ezzel párhuzamosan az anyagi források bővítése, a társadalmi befogadás előmozdítása és a közérzet javítása.

A Creative Europe közös ernyő alá teszi a korábbi, külön álló EU-s kulturális programokat, és egyszerűsíti a pályázást. A Kultúra alprogram – ide tartoznak a zeneipari témák is – a határon átnyúló programokat támogatja. Várhatóan 6400 kulturális szervezet fog támogatást kapni, és ezzel 240 ezer személy élvezheti ezek előnyét 1,5 milliárd eurós keretösszegben. (9%-kal nőtt a kultúrára fordítható támogatás az előző költségvetési időszakhoz képest, ezzel kicsit ellensúlyozni akarják azt is, hogy a tagállami szinten általában csökken a kulturális források köre.)

Nemzetközi pályázat útján nyerhetők el a Creative Europe támogatásai. Az első kör értékelése jelenleg zajlik Brüsszelben – jó tudni tehát, hogy nincs nemzeti szintű döntés, sőt: nincsenek nemzeti kvóták sem! Várhatóan a kis és közepes országok ezért magasabb támogatásokhoz juthatnak.

European Border Breakers Awardot továbbra is meg fogják rendezni.

2016-tól egy új garanciaalap fogja kiegészíteni a CE forrást. Ez várhatóan a bankszektor hitelezési hajlandóságát növelni fogja. Ez a zenei kis- és középvállalkozásoknak nagy segítség lehet, mert a szerzői jogok területe általában a bankok számára megfoghatatlan területet jelentenek.

A Creative Europe mellett több más forrás is elérhető: a zeneipari vállalkozásoknak érdemes figyelnie a versenyképességet javító COSME programot, a megújult ERASMUS programot is. De nézni kell az EU kohéziós alapjait is – ezeknél a Kormány már beadta a partnerségi megállapodás tervezetét, elkészültek az operatív programok tervezetei, ezekről most Brüsszelben fog tárgyalás folyni. Az első pályázati kiírások már ősszel megjelennek. Hogy ebből mennyit fordít a kormány a kulturális és kreatív iparágak támogatására, abban a magyar kormány szabadon dönt.

 Image

Székely Edit (Magyar Kreatív Európa Nonprofit Kft., kultúra alprogram vezetője)

Megalakult a Magyar Kreatív Európa Nonprofit Kft. (a Kultúrpont helyett is!), alapítója a Filmalap, a Róna utcában működik, a MAFILM székhelyén. Korábban működött egy fesztivál program (2012-ben indult) – ez megszűnt. Viszont megszületett a „platform” és a „network” pályázati irány, amire akár fesztivál is tud pályázni, ha megtalálja ehhez a megfelelő partnereket.

Feltételek:

  • A pályázatokon jogi személyek tudnak részt venni, legalább 2 éves működéssel.
  • Stabil és elegendő finanszírozási forrással kell rendelkezni (általában max. 50%-os a finanszírozás!) – minden országban van lehetőség arra, hogy az önrészt állami forrásból ki lehessen egészíteni, utólag is. Ilyen volt eddig nálunk az NKA, ahol nyertes pályázók utólag az önrészre komoly segítséget kaptak.

Első lépés egy regisztráció; az azonosító számmal lehet később pályázni. (A leendő pályázóknak a Kreatív Európa Nonprofit Kft. segítséget nyújt, pl. külön információs napokon.)

A legnépszerűbbek a nemzetközi együttműködési projektek. A cél nyilván egymás kultúrájának jobb megismerése; ezért általában inkább a tágabb területet érintő együttműködéseket szokták támogatni (kevésbé a szomszédos országokkal közös projekteket).

Részletek a honlapon: http://www.kreativeuropa.hu/

FONTOS: igen, az ilyen pályázatokhoz száraz, unalmas anyagokat kell elolvasni. De enélkül nem megy.

 

SZERZŐ: TÓTH PÉTER BENJAMINCategories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: