„A producer a zenéd rendezője és stylistja egyben” – Zoohackerrel beszélgettünk

Zenetörténelmet tanított, de hiányzott neki az önkifejezés. 2005-ben lounge stílusban debütált, mára egyre több elektronikus zenei produkció kötődik a nevéhez, most pedig épp egy saját néven futó kiadó alapítását tervezi. Palásti Kovács Zoltán alias Zoohacker arról, hogyan érdemes követni a trendeket, mit ad egy producer a zenéhez, hogyan juttathatja el a zenét új közönségekhez, miként inspirálódhat.

Hogy mit is csinál pontosan a zenei producer? Zoohacker szerint azon túl, hogy folyamatosan követi az aktuális trendeket, képes megtalálni az elképzelt hangzáshoz a legmegfelelőbb zenészeket – ehhez éreznie kell, hogy az egyénhez milyen stílus, szerep passzol a leginkább. Így képes az élő hangképet felépíteni, de az legalább ilyen fontos, hogy jól kezelje az emberi kapcsolatokat.

Zenei kincskeresés

Röviden ez a lényeg. De haladjunk sorban. A trendkövetés nem merülhet ki a mainstream zenék hallgatásában, hiszen ahhoz, hogy olyat alkoss, amilyet még senki, minél több előadó dalát kell ismerned. Vagy nem ismerni sok zenét, és bízni abban, hogy amit megalkottál, az egyedülálló… de erre kisebb az esély. Zoohacker szerint hihetetlenül nagy a lehetőségek száma a számítógépek, szoftverek és az internet fejlődésének köszönhetően, és ezt megéri kihasználni. A jó producer azonban nem is követi, mintsem inkább diktálja a trendet, „hozzáteszi azt a pici pluszt a zenéhez, amit előtte más nem.” Addig is, míg ezen dolgozunk, a következő csatornákon javasolja, hogy folyamatosan figyeljük a tízes, százas toplistákat: soundcloud, deezer, spotify, beatport, mixcloud.

Zoohacker, aki 2013-ban Artisjus-díjat kapott

Zoohacker, aki 2013-ban Artisjus-díjat kapott

Dj? Zenész?

Ha egy elektronikus zenei producer dj is egyben, akkor „munkahelyi kötelességként” rengeteg zenét hallgat meg és így két legyet üt egy csapásra. Zoohacker szerint két féle dj létezik: az underground dj célja, hogy felfedeztesse a közönséggel a kevésbé ismert zenéket, a mainstream dj pedig a már bejáratott slágerekkel szolgálja ki a hallgatóságot. A valódi alternatívát a slágerek kevésbé ismert, de annál érdekesebb remixei jelenthetik. Más műfajban megjelenő remixek egyébként kiváló lehetőséget teremtenek a dalunk nagyobb közönséghez történő eljuttatásához.

Felmerül a kérdés: egy hangzás megszületéséhez, a zenészek kiválasztásához egy producernek szükséges-e előzetes zenei képzés? Zoohacker szerint ez nem követelmény, és hátrányt is jelenthet, mert a túl sok hatás túlzó mértékben befolyásolhat.

Kaméleon

Egy zenei producernek már csak azért is érdemes a trendekkel tisztában lennie, mert azok kb. félévente változnak. Ezekhez igazodva kell egyénit alkotni. Ha pedig a hangzás kiüresedik, nekünk is meg kell újulnunk. Érdekes megfigyelni, mennyire eltérő a különböző országok hangzásvilága: „Az angolszász kultúrában abból eredően, hogy a pozenéjük a saját népzenéjükre alapul, szinte minden mainstreammé válik. A németekre sokszor pedáns szikárság jellemző, a franciáknak pedig bájos, dallamos a hangzásuk is, akár az anyanyelvük.” – mondja Zoohacker. Ezt persze csak kifinomultabb fülek érzékelik, de jó tudni (hallani), ha külföldre kacsingatunk.

Rendező és stylist

Zoohacker szerint az élő hangkép felépítése olyan, mint egy fenyőfa feldíszítése. „Vagy olyan, mint egy modell felöltöztetése, miután megtaláltuk a stílusát”. Rá egyébként erősen hatnak a Tarantino filmek, a képek zeneileg inspirálják. Ő CD kölcsönzőben, Tarantino videotékában dolgozott. Ez is „kutatási munkának” tudható be, bátran lehet ilyen módon inspirálódni, de érdemes például nagyon mélyen visszanyúlni a gyökerekhez. Ahogyan Tarantino, ő is rendező, csak elmondása szerint zenei: „megvan a vízió a fejemben, csak meg kell találnom hozzá a zenészeket és a hangzásképet – mintha forgatókönyvírót és színészeket keresnék…”. 

Szerző: MAVRÁK KATA

Fotó: NAGYILLÉS SZILÁRD

Kapcsolódó anyagaink:

“Szükség van kidobott dalokra” – Szabó Zével beszélgettünk

 

 Categories: Dalszerzőkről, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: