REINKARNÁLÓDÓ MŰVÉSZEK NYOMÁBAN – Szerzői név, álnév feltüntetésének tendenciái

Ki a csuda az a Louise Ciccone? Ez nem annyira nehéz, a név Madonnát rejti. De ki Cordozar Calvin Broadus, Jr.? Ez meg Snoop Dogg polgári neve… akarom mondani Snoop Lioné, mert idén rájött, hogy ő Bob Marley reinkarnációja. Lily Allen meg Lily Rose Cooperré lett, miután férjhez ment, VV Béci ma már vagányabb Young G-ként prezentál, a régi átalakulókról (J-Lo, P-Diddy) már nem is beszélve… Hogy lehet eligazodni a nevek, álnevek forgatagában?

Bár a szerző nevének feltüntetése elvileg kötelező, a törvény értelmében ez igazodhat a felhasználás módjához. A valóságban azonban a felhasználók sajnos nem csak akkor hagyják le a neveket, amikor a felhasználás jellege miatt lehetetlen feltüntetni. A név feltüntetése határozottan érvényesül a hangfelvétel-kiadásban (tipikusan rányomtatják az albumra), a filmzene tekintetében, az online dalszöveggyűjteményeken is. A gyakorlatban ugyanakkor él néhány „elfogadott” kivétel is a névfeltüntetés szabálya alól.

Koncerteken például…

…nem szokás bejelenteni, hogy az együttes más által szerzett dalt, esetleg más együttesnek írt számot játszik el. A rádiók-televíziók sem nevezik meg egyenként a leadott zene szerzőjét (ez még a zenei televíziókra sem jellemző), s a rádióban is inkább csak az fordul elő, hogy a műsorvezető felkonferálja az előadó együttest. Valljuk be, fura lenne minden alkalommal bemondani a zeneszerző nevét, mielőtt lemegy egy dal a Petőfin, ugyanakkor a lejátszott számok visszakereshetőek a rádió honlapján, és ott már nem okozna problémát az együttes mellett kiírni a szerzők nevét is. Külön érdekesség a más szerzők dalainak újraéneklésére épülő tehetségkutatók gyakorlata: a TV2 nemcsak a zeneszám címét, hanem a szerzőjét is feliratozza a produkciókon, az RTL Klub azonban ezt következetesen elfelejti. Valószínűleg nem passzol a dizájnba.

De ki a csuda az a Cordozar Calvin Broadus Jr.?!

De ki a csuda az a Cordozar Calvin Broadus Jr.?!

Sajnálatos, hogy még a zeneáruházak (iTunes, Pandora, Spotify, Amazon, Rdio) kínálatában és a hivatalos YouTube videók alatt is ritka, hogy szerepel a szerzői gárda. A szerzők már a tengerentúlon is „mozgolódnak”, így például petíciót lehet aláírni annak előmozdítására, hogy az alkotókat olyan módon is elismerjék, hogy a digitális szolgáltatások feltüntessék az ő nevüket is (www.grammy.com/credits).

A név feltüntetése létező kötelezettség

…a felhasználók oldalán, ennek tényleges intenzitása azonban attól függ, hogy a szerzők mennyire ragaszkodnak hozzá. Ha a szerzők a nevük lemaradása miatt tömegesen jelentkeznének a tehetségkutatóknál vagy a zenecsatornáknál, előbb-utóbb a felhasználás jellegének megfelelően itt is megoldanák a nevek kiírását. Így végső soron a hallgatósághoz is gyakrabban jutna el a művek mögött rejlő szerző kiléte, ami talán azon a jelenségen is változtatna, hogy manapság a zenét az előadójával, és nem a szerzőjével azonosítják. Ez pedig a szerzőnek jár, és bizony reklámnak sem rossz.

MI A HELYZET AZ ÁLNEVEKKEL?

A művészek álnéven (is) alkothatnak, amelyet levédetni legfeljebb védjegyként lehet, viszont az Artisjusnál be lehet önként jelenteni. A bejelentés előnye, hogy az alkotó meggyőződhet róla, hogy nem használja-e már más ugyanazt a művésznevet, és így az álnévre érkező jogdíjak is könnyen eljutnak a valós szerzőhöz. A gyakorlatban általában elegendő, ha a felhasználó az álnevet tünteti fel a felhasznált művön – ez sokszor ismertebb is, mint a polgári név. Ha pedig összezavarodna az álnevek kuszaságában, azt válassza, amelyik a köztudatban a legelterjedtebb.

HONNAN TUDHATÓ, HOGY KI A SZERZŐ?

A szerzemények nemzetközi adatbázisa az ISWC-Net, ahol a legtöbb zeneszámra nézve megtalálható a szerzők pontos neve. Ha pedig ez nem sikerül, az Artisjus Szerzői Ügyfélszolgálatát lehet megkeresni információért.

Szerző: FODOR KLAUDIA FRANCISKA

A cikk megjelent a Dal+Szerző magazin 2012/03. számában. Eredeti online verziója az ISSUU.com-on is olvasható:

http://issuu.com/artisjus/docs/dalszerzo03/40



Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading