Mennyiért mehet a videoklip a tévében?

Tényleg azért nem játszanak a televíziók több videoklipet, mert fizetniük kell utána a MAHASZ-nak? Ez a kérdés egyre többször felmerül a szerzők körében is, ezért utánajártunk, mi igaz a feltételezésből. Érdemes a kályhától elindulni: egy zenés videó létrehozásához vezető úton sok olyan szereplő van, akinek a szerzői jogaival számolni kell.

A zenés videó jogai

1

Először létrejön a zenemű: zeneszerző(k) és szövegíró(k) munkájával.

2

Amikor a zenemű megszólal, előadóművészek szólaltatják meg: hangszerekkel és énekhanggal.

3

Ezután az elhangzó dalt hangfelvételre rögzítik. Az a cég vagy személy, aki ennek szervezését és anyagi hátterét biztosítja, lesz a hangfelvétel „jogtulajdonosa”, jogilag pontosan a hangfelvétel előállítója.

4

Végül a hangfelvétel alapján készül egy rövidfilm, filmalkotás (zenés videó vagy videoklip). Ennek létrehozásában akár egészen sokan is részt vehetnek (a forgatókönyvírótól az operatőrön és színészeken át a klip rendezőjéig), de „jogtulajdonosként” az a cég vagy személy fog szerepelni, aki a film elkészítésének szervezését és anyagi hátterét biztosítja. Ő jogilag pontosan a filmelőállító.

 

A pénz útja

Amikor egy tévécsatorna jogszerűen videoklipet játszik, a fenti 4 szereplő jogait kell tisztáznia.

Ebből az 1-3. pontok mennek könnyebben, ezeknél ugyanis a hangfelvételekre érvényes közös jogkezelés működik, tehát a csatorna által megfizetett jogdíjnak a videoklip „hangcsíkjára”, az audio-sávra vonatkozó része

  • az Artisjus útján a dalszerzőkhöz,
  • az EJI útján az előadókhoz,
  • és a MAHASZ útján  a hangfelvétel-kiadókhoz jut el.

A videoklipek filmes jogosítása (4. pont) azonban nem tartozik közös jogkezelésbe. Magyarán: ahhoz, hogy egy klip lemenjen a tévében, a szerzői, előadói és kiadói jogdíjak megfizetésén túl szükség van arra is, hogy a filmes jogtulajdonos közvetlenül, szerződésben engedélyezze a klip lejátszását.

Mivel a zenés videók esetében a filmes jogtulajdonos szerepében is leggyakrabban a lemezkiadó található, a MAHASZ létrehozta a Phonojus Kft-t, ami egy ügynökséghez hasonlóan jogosítja a klipek filmes jogait.

mahasz logo

Legendák nyomában

Van egy olyan szóbeszéd, hogy a kereskedelmi televíziók azért nem játszanak videoklipeket, mert túlzó összeget kellene befizetniük a Phonojus számlájára egy-egy sugárzásért. A feltételezés reális alapja mindössze annyi, hogy az ügynökségnél valóban létezik egy tarifarendszer a zenés videók TV-s sugárzására. Ez alapján egy klip felhasználási jogáért akár 30.000 forintot is kérhet a Phonojus, csakhogy ez az összeg korántsem fix: függ a televízió típusától, méretétől, a felhasználások számától. Ráadásul ezeket a tarifákat a valóságban szinte soha nem alkalmazza a cég, ugyanis minden csatornával egyénileg, testre szabott feltételek mellett állapodnak meg. Megtehetik, hiszen továbbra sem közös jogkezelésről beszélünk, teljesen szabadon szerződhetnek a felek. Például élő megállapodása van a Phonojusnak az MTV / VIVA-val, a TV2-vel, de folyamatban vannak tárgyalások más országos és zenei csatornákkal is. A cég célja, hogy a lehető legtöbb televízióval sikerüljön megállapodni, ezért a kisebb csatornák jelentkezését is várják.

„Ez a legenda véleményem szerint inkább bűnbak-keresésről szól” – mondja Szűts László, a MAHASZ elnöke, aki egyben a Phonojus Kft igazgatója – „az igazi oka annak, hogy a nem-zenei televíziók nemigen használnak klipet nem az, hogy drága, hanem az, hogy programként nem vág a profiljukba, nem hoz nézettséget. Nemzetközi szinten körülnézve sem igen találunk klip-műsorokat a nem-zenei televíziókban.”

Szűts László azt is hangsúlyozza, hogy a Phonojus a jogosítási tevékenységet a kiadók megbízásából végzi, és a lehető legnagyobb lefedettségre törekszik. Bárki kérheti a képviseletet, még szerzői kiadás esetén is, jelenleg is vannak ilyen megbízóik. Sőt, olyan külföldi kiadókkal is van megállapodásuk, akiknek nincs magyar képviselete. „Persze ez nem kötelező rendszer, csak megkönnyíti a kiadó dolgát, akinek ezután nem kell közvetlenül engedélyeznie a felhasználást, ha például a Muzsika TV-n vagy a VIVA-n szeretné viszontlátni a klipjét”, mondja Szűts László.

A gyakorlati oldal éppen úgy működik, ahogy a közös jogkezelésben: a Phonojus szerződik a televízióval, beszedi a jogdíjat, feldolgozza a játszási adatokat, felosztja a jogdíjat kezelési költség fejében.

 

Kontakt információk

A videoklipek televíziós sugárzásával, nyilvános vetítésével és többszörözésével kapcsolatos jogosításért a Phonojushoz lehet fordulni:

  • E-mail cím: klip@phonojus.hu
  • Telefon: (1) 391 4200
  • Phonojus Kft 1113 Budapest Harcos tér 5.

Ki a videoklip filmes jogtulajdonosa?

Egy zenei videó (pl. videoklip) esetén ez az a cég vagy személy, aki a videót elkészíttette, aki az ehhez szükséges anyagi, szervezési erőforrást biztosította. Ez gyakran egy major vagy független lemezkiadó, de az önmagukat kiadó-menedzselő zenekarok esetén az is gyakran előfordul, hogy maga a zenekar, vagy valamelyik tagja az, aki ezt a szerepet ellátja.

SZERZŐ: TÓTH PÉTER BENJAMINCategories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d