“DRÁGA WATSONOM, EZ KIFOG RAJTUNK…!” – Sherlock és a szerzői jogi védettség

Guy Ritchie rendezésében a 2009-es Sherlock Holmes – Robert Downey Jr. és Jude Law főszereplésével – nyitotta meg az utat egy eltérő Holmes-kép irányába. Sherlock, az utolérhetetlen detektív nem csak egyre népszerűbb, de ma már a közkincs része… Vagy mégsem?

Legalább egy dologban biztosak lehetünk: a művek védettsége nem tart örökké, a szerző halála után 70 év­vel elenyésznek a jogok. Márpedig Sir Arthur Ignatius Conan Doyle, skót író 1930-ban, immár 82 éve elhunyt Crowborough-ban.

A BBC Sherlock című sorozatának stábja még egy lépéssel továbbment, mint Guy Ritchie: a brit csatorna a mai korba helyezte át a nyomozót és hűséges társát. Az amerikai CBS a sikeren felbuzdulva saját sorozatot indított 2012-ben, Elementary (magyar tévében Sherlock és Watson) címmel. 2014 szeptemberében pedig egy új videójáték jelenik meg, Sherlock Holmes: Crimes & Punishments néven, hogy (szinte) belebújhassunk a nyomozó bőrébeA sok újkeletű feldolgozás miatt egyre több bizonytalan kommentárt olvashattunk mostanában arról, hogy Sherlock jellegzetes figurája valóban szabadon újraértelmezhető és felhasználható-e.

REGÉNYEK ÉS NOVELLÁK
Kezdjük talán a legvilágosabb kérdéssel: az a 4 regény és 56 novella, amit Doyle az utánozhatatlan detektívről megírt, ma már nem áll szerzői jogi védelem alatt Európában. Az Unió ugyanis, hogy egységes piacán a művek forgalmát biztosítsa, egységesen szabályozza a védelem időtartamát is: a szerző halálát követő év első napjától 70 évig védettek a művek. Nálunk tehát 2001. január 1-jétől szabadon felhasználhatók a történetek: azokat bárki kiadhatja, filmet forgathat, rádiójátékot készíthet belőlük. (Csak a műfordító jogára figyeljen!)

Sherlock és Watson karaktere a 21. században, a BBC értelmezésében.

Amerikában ennél jóval bonyolultabb a művek védettségének kérdése. Ott ugyanis csak hosszas elemzéssel lehet értelmezni, hogy egy-egy mű védett-e, és olyan információkkal kell rendelkezni, amiket az enciklopédiák nem tartalmaznak (pl. hogy bejelentette-e a művet az alkotó a Copyright Office-hoz, és később kérte-e a védelem meghosszabbítását).

A KARAKTER
Bonyolult kérdés, hogy maga a karakter állhat-e jogi védelem alatt. Közismert, hogy az ötleteket nem oltalmazza a jog. „Szuggesztív magánnyomozó orvos barátjával rejtélyeket old meg” – ez a gondolat természetesen nem áll szerzői jogi védelem alatt. De a mindannyiunkban élő Sherlock Holmes-karakter ennél jóval több: összefügg a névvel, az alak személyiségével, környezetével való kapcsolatával.

A nyomozópáros - Guy Ritchie szerint.

A nyomozópáros – Guy Ritchie szerint.

Ez a komplex szellemi termék már élvez szerzői jogi védelmet? A hatályos törvényünk szerint igen, ezt hívja a köznyelv merchandisingnak. A jogszabály „a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak” fogalmat használja; ennek kereskedelmi hasznosítása csak a szerző vagy örököse engedélyével történhet meg. Természetesen itt is él a védelmi idő szabálya: a szerző halálát követő 70 év elteltével a karakter is közkinccsé válik.

A NÉV
A szerzői jogi védelem időszakában az eredeti karakter nevét (Sherlock Holmes) és grafikai megjelenítését megerősítheti védjegyoltalommal is a jogosult. Ezzel az író vagy az örökös a novellák védettségét ugyan nem tudja megnyújtani – de lehetővé teszi, hogy különböző termékek, szolgáltatások ezt a nevet a 70 év lejártával is csak az ő en­­gedélyével viselhessék. A tovább élő védjegyjog tehát részben át­veheti a hiányzó szerzői jogi oltalom szerepét.

Szerző: TÓTH PÉTER BENJAMIN,
Fotó: BBC, WARNER BROS. ENT.



Categories: Hírek

1 reply

  1. Köszönet az érdekes cikkért. Tanulságos volt.
    További infók a detektívről: https://sherlock.blog.hu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading