Iggy Azalea volt barátja lopott zenét árult, szerződést hamisított

A nyáron a legnagyobb sztárok közé került Iggy Azalea korai próbálkozásait engedély nélkül, hamisított szerződés alapján adta volna ki volt barátja. Legalábbis ezt állítja bírósági keresetében az ausztrál származású rapper. A bonyodalmas ügyben egy szexvideó is szerepel, illetve nem.

A több szálon, több bulvárlapban futó (a Billboard által itt jól összeszedett) ügyből a Dal+Szerző témája számára az az érdekesebb, hogy Iggy Azalea pert indított volt barátja, Maurice Williams ellen (aki Jefe Wine néven sikertelen rapper is). Vele még Ausztráliában ismerkedett meg, igaz, Williams elhallgatta, hogy már volt családja; majd Amerikában, Atlantában is vele élt egy darabig. A vád szerint itt töltötte le Iggy Azalea (Amethyst Kelly) számítógépének teljes tartalmát, közte meg nem jelent zenéit is. Majd idén nyáron Williams bejelentette, hogy “a világot sokkoló” zenék vannak a tarsolyában, és fel is került az iTunesra és más digitális áruházakba a Inizio című EP, egészen addig, amíg a Universal, Azalea kiadója le nem szedette.

Williams azt állította, hogy jogosan adta ki a számokat, de a vádirat szerint ezt egy olyan szerződésre hivatkozva tette, amelyről nyilvánvalóan látszik, hogy hamisított: különböző betűtípusok keverednek benne, a felsorolásokban nem stimmel a számok sorrendje, ráadásul jogi képviselőként egy olyan ügyvéd elérhetősége szerepel rajta, aki nem is tudott a szerződésről. Ennek eredeti példányát egyébként Iggy Azalea és egy Williams által kerített férfi, a menedzsernek ajánlkozó Kareem Chapman írta alá, de Williams megtartotta Azalea példányát.

A vádirat a számítógép tartalmának ellopásával, szerzői jog megsértésével, védjeggyel való visszaéléssel és szerződéshamisítással vádolja Maurice Williamset. Nem kerül viszont szóba benne az az állítólagos szexvideó, amelynek létezését múlt héten jelentette be Williams, aki ezzel kapcsolatban is azt állítja, hogy kizárólagos jogot szerzett a forgalmazására.

Érdemes megismerni az ügy jogi hátterét is. Ha a szerző engedélye nélkül olyan zenék kerülnek ki az internetre, amiket korábban az alkotó sehol nem hozott nyilvánosságra, az a szerzői jog számára sokkal súlyosabb “bűnnek” számít, mint az egyszerű kalózkodás. Ugyanis a szerző legszemélyesebb döntése, hogy fióknak írt dalait eljuttatja-e a publikumhoz, és ezt a jogszabály is elismeri. Ezért garantál a magyar szerzői jog is egy nagyon erős első nyilvánosságra hozatali jogot a szerzőnek, amiről még szerződésben sem tud lemondani. (Ez tehát egyike a szerző “személyhez fűződő jogainak”.)



Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading