Nyári toplisták és tanulságok

A Dal+Szerző magazinban most második alkalommal jelentetjük meg a magyar zenei élet összefogó toplistáit. 6 zenei chart látható egymás mellett a középső oldalpáron – amit most itt, a blogon leplezünk le. A 2014-es nyár nagy nyertese a Honeybeast a „Legnagyobb hős” c. dalával.

Míg korábban csak a közösségi média zeneipari hatásait vizsgáltuk YouTube és Facebook toplistáinkban, új kezdeményezésünk már a magyar zene átfogó trendjeit igyekszik feltérképezni. A social média csatornákra vonatkozó információk mellett lemezeladási adatok, rádiós és online streaming játszási listák teszik teljessé a képet.

LISTÁK_JAV

Katt a képre a nagyításhoz!

A friss, 2014-es nyári felhozatalt tükröző második kiadásban is az látható, hogy a különböző zenei csatornák szinte külön univerzumként működnek, és nagyon kicsi az átfedés közöttük. Ebből a jelenségből talán a rádiós játszások tűnnek a legkönnyebben megmagyarázhatónak, hiszen ott a fogyasztói igények csak közvetve – a rádiós szerkesztők szűrőjén átszűrve – jelennek meg. De akkor mi magyarázza, hogy a YouTube-on ennyire más képet látunk, mint a single, album és streaming listákon? Talán az, hogy a fizikai eladások piaca összeomlott, és a fizetős, legális online szolgáltatások még nem érték el a csúcsot – eközben a YouTube a maga ingyenességével a legszélesebb közönséget szolgálja ki.

Azért találhatunk olyan slágert, ami minden csatornán jól teljesít: tavasszal ilyen volt Kállay-Saunders András Runningja, nyáron pedig a szintén eurovíziós pályázó Honeybeast Legnagyobb hőse tarolt a streaming és a single listán, de előkelő helyen végzett a rádióban és a YouTube-on is.

A listák a 3G Multimédia Kft. és a MAHASZ együttműködésével készülnek, és a Dal+Szerző magazinban jelennek meg.

„A célunk az volt, hogy értelmesen böngészhetővé váljon a nagy adathalmaz, és mindenki maga tudja levonni a számára fontos következtetéseket. Az én következtetéseimet 2014. szeptember 22-én az Inspiratív Zenei Ébresztő c. sorozatunk második évadának nyitóestjén ismerhetitek meg. Gyertek!” – Tóth Péter Benjamin, Artisjus

A 11. IZÉ szeptember 22-én 20 órától lesz az Akváriumban, a belépés ingyenes, itt a Facebook-eventje:

https://www.facebook.com/events/645031925610778/Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: