“Nem az a célom, hogy elmondjak valamit” – Bérczesi Robi volt a 11. IZÉ vendége

Bérczesi Róbert Horváth Gergővel (MR2) beszélgetett a szeptemberi IZÉ-n. Jól ismert, hogy a kultikus hiperkarma frontembere az utóbbi másfél évtizedben kemény drogfüggő volt. Ugyan egy időre visszatért a zenekarával, és szólókoncerteket is adott, de csak nemrég lett teljesen tiszta.

A hiperkarma elkészítette harmadik albumát, a Konyharegényt (egy szám már meghallgatható róla itt), a nagy lemezbemutató koncert október 31-én lesz a Pecsában.  A koncerten az új számok mellett régiek is szólnak majd. Az új dalok egyébként Bérczesi drogos évei alatt születtek, hiszen folyamatosan gyakorolt, szövegeket írt.

Ez a része viszonylag ismert a történetnek, az IZÉ-n azonban sok minden másról is szó volt. Bérczesi több projektet is visz: újabb feldolgozásokat készít Én meg az Ének név alatt (ebből lesz lemez is, de nem CD formátumban), keresi a nép- és a rockzene kapcsolódási pontjait. Ez utóbbit be is mutatta, egy ismert nóta alá az Oasis Wonderwalljának akkordmenetét játszva.

This slideshow requires JavaScript.

Zenei törekvéseit Horváth Gergő így foglalta össze: mindent mindennel összeköt, és az egyszerűsítésre tör. Utóbbi néha egészen extrém formákat ölt: egy barátjának ötletét követve állítólag megtalálta azt az akkordmenetet, amelyre minden sláger elénekelhető. Erről annyit árult el, hogy moll, hiszen arra a dúr dallamokat is rá lehet énekelni, míg fordítva ez nem igaz.

A leginkább meglepő talán az volt, amikor Bérczesi a – sokak által zseniálisnak tartott – dalszövegeiről beszélt. Nem az a célja, hogy “elmondjon valamit”, hiszen akkor “beleadná magát” a szövegbe, és “arra bárki képes”. A magánhangzókból indul ki, tehát például az van meg először, hogy e-ő-é, és aztán ezek köré kerülnek a szavak. Az így kialakuló szövegeket pedig utólag “cenzúrázza”: elkerül mindent, ami sértő lehet, akár csak egyik lehetséges értelmezése szerint. Tehát, a beszélgetés közben spontán elővett példa szerint az e-ő-é inkább “felhős ég” lesz, nem pedig “rendőrség”.

A beszélgetés vége ezoterikusabb területre tévedt. Szó esett az újjászületések sorozatáról: Bérczesi szerint ő most az utolsó életét éli, és többet már nem fog újjászületni. Lehetséges, hogy a szövegeibe bekerül valami a korábbi életeiből hozott tudásból. Kiderült az is, hogy ő a Fiastyúk csillagképből valónak gondolja magát. A beszélgetés legvégén pedig elárulta, hogy mi a legfontosabb dolog a világon. “A kedvesség” – mondta neki egy hang; “valami bonyolultabbat vártam” – válaszolta neki. “De valójában nem bonyolultabb”.

A beszélgetés vágott verziója itt nézhető meg:

Kapcsolódó anyagaink: 

Fluor és az Instagram – VIDEÓ avagy: “Ha a Facebook egy stadion, az Insta a menő klub”

Berkes Ákos: Festival FAIL- VIDEÓ mit, hogyan, mikor és hol kommunikálj a közönséggel, ha lefújták a koncertedCategories: Videó

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: