Az EB biztosa a megfizethető kultúrát és a jogok védelmét egyaránt fontosnak tartja

Az Európai Bizottság új felállásában a szerzői jogok kérdése új területhez került: az egységes európai digitális piac kialakítását felügyelő főigazgatósághoz. A kreatív iparágban sokan aggódtak amiatt, hogy ez a talán nem olyan fontosnak tűnő szervezeti változás komoly következményekkel fog járni, és a közös piac kialakításában a szerzői jog csak leküzdendő akadálynak tűnik majd az illetékesek számára. Ezért volt fontos a terület élére kijelölt biztos meghallgatása az Európa Parlamentben. Günther Oettinger ugyanis lehűtötte a kedélyeket, a kreatív iparág támogatásáról beszélt, a bevételek növekedését kitűzve. Kiemelte, hogy “nem lesz minden ingyen”, és hogy összhangba kell hozni az alkotók megfelelő kompenzálását és a kultúrafogyasztók számára megfizethető árú hozzáférést. “Inkább alapos, mint gyors” törvénykezést szeretne, minden érdekelt fél meghallgatásával.

Günther Oettinger konzervatív német politikust jelölték az Európai Bizottság az egységes európai digitális piac kialakításával megbízott biztosának posztjára. Az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán természetesen a szerzői jogok kérdése is szóba került. Oettinger kevés konkrétumot mondott, viszont elvi, politikai állásfoglalását világossá tette. Szerinte létre kell hozni a nemzeti elkülönülésen felülemelkedő, egységes európai digitális piacot. Az egységesség azonban nem mehet a kulturális és nyelvi sokféleség rovására. Ugyanígy össze szeretné egyeztetni a kreatív alkotók igényeit arra, hogy jogaikat megvédjék, és munkájukért kellő kompenzációt kapjanak, a kultúrafogyasztók igényével, mely szerint megfizethető áron szeretnének hozzáférni a tartalmakhoz.

Günther Oettinger hangsúlyozta a kultúra gazdasági, és persze az ezen túlmutató szerepét is. Az előbbiről szólva kiemelte például azt, hogy egyre többen ismerik fel a kultúra szerepét az innovációban (például a Daimler a közösségi közlekedés jövőjét kutató laboratóriumában művészek és mérnökök dolgoznak együtt), illetve hogy a kreatív szektor az EU GDP-jének 4 százalékát adja. Szerinte azonban ezt az arányt lehet még növelni, például a finanszírozás javításával, vagy a “széttöredezett szabályozás”, vagyis például a nemzetállami keretek között működő szerzői jogi törvények egységesítésével. Oettinger az EU szerzői jogi szabályozását úgy alkotná meg, hogy az a kreatív szektor növekedését segítse elő. Ebbe beletartozik az is, hogy a jogtulajdonosok megfelelő kompenzációt kapjanak a munkájukért: nem lehet “minden ingyen”, a jogvédelmet nem eltörölni kell, hanem “hozzáigazítani a digitális korszak követelményeihez”.

Günther Oettinger

Günther Oettinger

Másfelől ott van a kultúrát fogyasztók igénye a megfizethető ár iránt. Günther Oettinger szerint az Európai Unió népességének elöregedése ebből a szempontból azt jelenti, hogy egyre nagyobb az a réteg, amely hajlandó fizetni a kikapcsolódásért, a kultúráért; biztosítani kell számukra ezt a lehetőséget.

A biztosjelölt az “inkább alapos, mint gyors” jogszabályalkotási folyamatban minden érdekelt felet meghallgatna. Úgy tervezi, hogy megbízatásának első hat hónapja végén fog előállni egy, immár konkrét lépéseket tartalmazó tervezettel, és egy-két éven belül egy jogszabálytervezettel. Kiemelte, hogy az előzőt ciklusban energiaügyi biztosként dolgozva is minden érdekeltet meghallgatott; valamint az EU a roamingdíjak csökkentését, majd eltörlését célzó törekvéseit is olyan területnek nevezte, amelynek tanulságait fel lehet majd használni az egységes digitális piac létrehozásánál.

(Günther Oettinger válaszai az írásban feltett kérdésekre itt olvashatók; itt található egy beszámoló a meghallgatásról.)Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d