ZENEIPARI KVÍZ – Íme a megfejtés

A Budapest Music Expón a zeneipari kvízben résztvevőket apró ajándékkal jutalmaztuk. Sokan kitöltöttétek, amit itt is köszönünk – most pedig íme a megfejtés!

Melyik a világ egyik leghíresebb zeneipari díja az alábbiak közül?

 1. Emmy-díj
 2. Grammy-díj
 3. BAFTA-díj
 4. Golden Globe-díj

A Grammy-díj  vagy „Grammys” egy évente átadásra kerülő díj, mely a zeneipar azévi kimagasló eredményeit hivatott elismerni. A díjátadó ünnepséget neves előadók fellépései kísérik, és a nagyobb figyelmet kiváltó díjak átadását a televízió is közvetíti. A mai napig a Grammy-díj a legnagyobb presztízzsel bíró elismerés a zeneiparban.

 Minek a rövidítése az A&R?

 1. Authors and Rights
 2. Artist and Repertoire
 3. Association of Radio
 4. Agent and Roadie

Az A&R (Artist and Repertoire) a lemezkiadók/zeneműkiadók azon részlegének elnevezése, akik az új tehetségek felkutatásával foglalkoznak

Melyik már Magyarországon is elérhető online zeneboltot alapították Svédországban?

 1. Deezer
 2. iTunes
 3. Spotify
 4. Google Play Music

A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. A Spotify 2008 októberében vált elérhetővé a nagyközönség számára Svédországban, akkor még Spotify AB néven.

 Melyik zeneműkiadónál jelent meg Liszt Ferenc összes zongoraműveinek összkiadása? 

 1. Bärenreiter
 2. Ricordi
 3. Editio Musica Budapest
 4. Schott Musik

Az Új Liszt-Összkiadás 1970 és 2005 között megjelent I. és II. sorozata tartalmazza a mester összes szóló-zongoraművének végleges verzióját, emellett függelékben közöl olyan korábbi változatokat is, amelyek nagyon eltérnek a végleges műalaktól. Kiadó: Editio Musica Budapest

Ki szervezi az Eurovíziós dalfesztivált? 

 1. Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU)
 2. Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO)
 3. Európai Bizottság
 4. Zenészek határok nélkül

Az Eurovíziós Dalfesztivál egy évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának (angol nevének rövidítése, EBU) aktív tagállamai között. Az országok az EBU-tag tévétársaságukon keresztül szerepelnek (Magyarországon az MTVA a tagja az EBU-nak), melyek feladata az országot képviselő énekes és dal kiválasztása.

 Meddig tart egy zenemű szerzői jogi védelme?

 1. a mű első nyilvánosságra hozatalától számítva 30 évig
 2. a mű első nyilvánosságra hozatalától számítva 50 évig
 3. a szerző életében és halálát követően 70 évig
 4. a szerző életében és halálát követően 100 évig

A szerzői jog védelmi idejének eredeti célja az, hogy a mű alkotója a védelmi idő alatt szabadon felhasználhassa alkotását, és abból lehetőségei szerint haszonhoz juthasson; a védelmi idő lejártával pedig alkotása közkinccsé válik, és így az egyetemes emberi tudást gazdagítja, és lehetővé válik a mű ingyenes felhasználása, vagy akár fejlesztése.

Magyarországon egységesen a szerző halálától (vagy több szerző esetén az utoljára elhunyt szerző halálától) számított 70 év.

Jelenleg hány példány számít aranylemeznek magyar kiadvány esetén a MAHASZ mérése szerint?

A. 2.000

B. 5.000

C. 20.000
D. 100.000

Kétezer

Igaz vagy hamis?

Szelektornak hívják az adáslebonyolító szoftver azon részét, ami bizonyos szempontok alapján kiválogatja, sorrendbe teszi azokat a zenéket, amik a rádió zenei adatbázisában szerepelnek.

A szelektor az adáslebonyolító szoftver azon része, ami bizonyos szempontok alapján kiválogatja, sorrendbe teszi azokat a zenéket, amik a rádió zenei adatbázisában szerepelnek.

Az Artisjus jogelődjének egyik alapítója, a Bob herceg című operett szerzője, zenei díj is viselte a nevét. Ki ő?

(Tipp: portréját az „Artisjus Anno” kiállítás mappájában találod) 

 1. Kodály Zoltán
 2. Bartók Béla
 3. Huszka Jenő
 4. Ligeti György

A Huszka Jenő-díj egy 1993 és 2001 között létezett könnyűzenei elismerés volt, melyet a szerzői jogvédő szervezet, az Artisjus alapított, és annak zsűrije is ítélt oda. 2001-ben a díj megszűnt, az Artisjus-díj váltotta fel. A díj névadója Huszka Jenő (18751960) zeneszerző volt.

 Melyik magyar kortárs szerzőnek jelent meg nemrégiben „Aulos” címmel összefoglaló kottakiadványa a polifóniáról?

 1. Kurtág György
 2. Orbán György
 3. Eötvös Péter
 4. Balázs Árpád

Az Editio Musica Budapest gondozásában 2014 márciusában jelent meg Orbán György AULOS, KÉTÁGÚ SÍP című zongoradarab sorozata.

 

 

 Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d