Először lett nyereséges a Spotify

Mióta egyre többen figyelnek a stream oldalakra, megy a vita, hogy egyáltalán fenntartható-e ez a modell. A szkeptikusok gyakran mutogattak a legismertebb ilyen szolgáltatóra, a Spotify-ra, amely 2008-as indulása óta folyamatosan veszteséges volt, annak ellenére, hogy sok befektetőt sikerült vonzania. A most közzétett adatok szerint 2013 volt az első év, hogy a cég nyereséges lett, legalábbis Nagy-Britanniában. A globális adatok még nem nyilvánosak, és mivel – mint a Guardian fogalmaz – az évben sokat fektettek a globális terjeszkedésbe, előfordulhat, hogy összességében így is veszteséges volt a Spotify.

A brit piacon az előfizetők száma 42 százalékkal nőtt 2012-ről 2013-ra, többek között a diákoknak kínált félárú előfizetések és más akciók hatására. Így a Spotify 41,8 százalékkal növelte a bevételeit (2012: 92,6 millió font; 2013: 131,4 millió font). Ezen belül a hirdetési bevételek 12,3 százalékkal nőttek, az előfizetési díjak viszont 42 százalékkal: 64,8 millió fontról 92 millió fontra. A bevétel 70 százalékából jogdíjakat fizet a Spotify, és további költségei is vannak. Összesen 2,6 millió font nyereséget könyvelhetett el a cég 2013-ban (kb. egymilliárd forint), míg az előző évben 11 millió font (4,3 milliárd forint) volt a vesztesége.

Természetesen a freemium (ingyenes + előfizetéses) stream szolgáltatók életképességéről szóló vita ezzel nem zárult le, hiszen a szkeptikusok a cégek veszteségei mellett előszeretettel hivatkoznak a zenészekhez a lejátszások után eljutó összegek szerintük nevetségesen alacsony voltára. (Nemrég Thom Yorke kifejezetten a Spotify-ellenességre hivatkozott, amikor a BitTorrenten keresztül adta ki új lemezét.)

További, a Spotify-hoz kapcsolódó hír, hogy nemrég elérhetővé vált a szolgáltatónál John Lennon szóló katalógusa. Rögtön beindult a spekuláció, hogy most, hogy mind a négy tag szólólemezei fent vannak, vajon hamarosan a Beatles-katalógus is felkerülhet a Spotify-ra. A világ egyik leghíresebb, legsikeresebb zenekara egészen 2010-ig hiányzott a digitális piacról; azóta pedig kizárólag az iTuneson található meg.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: