Önként és dalolva – Czutor Zoltán és az SZVB

Nem kell őket bemutatni – most mégis ezt tesszük. Ismerhetjük őket szerzőként, dalszövegíróként, dj-ként, rádiósként, vagy mint barátot, de nem biztos, hogy tudjuk: ők az Artisjus könnyűzenei Szerzői Véleményező Bizottságának tagjai. A zenepiacért, a zenei alkotók érdekeiért dolgoznak önkéntesként, elhivatottságból, szakmabeliként. A második részben: Czutor Zoltán. 

„Egyszer csak ott találtam magam bizottsági tagként” – kezdi Czutor Zoltán, Artisjus-díjas alkotó- és előadóművész (Nyers, Belmondo). Annak ellenére, hogy sokszor hálátlan feladatnak érzi az „igazsághajszoló” munkát, azt vallja, „tudatosan, össztársadalmi szinten kell foglalkozni a kultúra támogatásával, a könnyűzenének fontos ügynek kell maradnia a zenészek és a hallgatók számára. Hogy kevesen vállalnak társadalmi szerepet, annak a magyar néplélekhez van köze, nem a magyar zenei élethez” – mondja.

 

Hogy kevesen vállalnak társadalmi szerepet, annak a magyar néplélekhez van köze, nem a magyar zenei élethez

A könnyűzenei SZVB egyik legfontosabb eredményének az üres hordozó-díj felosztás megreformálását látja. Egészen 2009-ig mindig a megelőző év eladásait vették figyelembe az üreshordozó-díj kifizetésénél, holott nyilvánvalóan korábbi zenéket is másoltak például pendrive-ra, PC-re a zenekedvelők. Most már három évre visszamenően különböző mértékben figyelembe veszik az eladásokat az üreshordozó-díj számításánál, ami némiképp kompenzálja a másolások, letöltések által okozott bevételcsökkenést.

FSZ döntési folyamat

Ugyanebben a témában egy kellemetlen helyzetre is rávilágítottak. Ingyenes kiadványokban jelent meg sok olyan lemez, amelynek dalait nem játszotta sem rádió, sem tévé, de még koncertes elhangzásuk sem volt. Ehhez képest kiugróan nagy lemezpéldányszámokat jelentettek le a jogkezelőhöz. Első lépésként a jogdíj-kalkulációnál figyelembe vett példányszámot 5000-ben limitálták, majd később életbe lépett az a szabály, miszerint semmilyen mű nem kaphat tízszer több üreshordozó-díjat annál, mint amennyi más jogdíjnemből keletkezik a dalra. „Az a legfőbb cél, hogy legyen tényleges szerzői teljesítmény a jogdíj-kifizetések mögött” – mondja Czutor Zoltán. Úgy tűnik, a visszaélések ellen mindez mégsem elég, ezért most a „jogdíjbűnözés” megelőzésének előkészítése folyik.

A sorozatban megjelent még:

Önként és dalolva – Szabó Ági

Szerző: MAVRÁK KATA

Fotó: WLCSEK ANDRÁS

 Categories: Artisjus, Dalszerzőkről

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d