A rajongók támogathatják a zenész egész pályáját, nem csak egyes projekteket

A közösségi finanszírozás már jól ismert, számos sikertörténettel (és néhány, talán kevésbé látványos kudarccal) teli terület. A Rocket Fuel mégis tud újat mutatni ezen a területen. A kifejezetten zenészek támogatására létrejött szolgáltatás nem a megszokott modellt követi, vagyis nem elsősorban arra szolgál, hogy egyes projekteket (jellemzően egy-egy új lemez felvételét, nagyobb turnét, komolyabb klipet) finanszíroztassanak a művészek a rajongókkal. Ehelyett egy-egy előadó egész karrierjét lehet támogatni rendszeres, havi adományokkal. Vannak természetesen célkitűzések (pl. új lemez, aztán turné stb.), és ezek elérésénél a támogatók az általuk adományozott összeg nagyságától függően kapnak valamit az előadótól.

Érthetőbb lesz a rendszer, ha megnézzük a Rocket Fuel kiemelt művésze, Philippa Hanna aloldalát. Az általa megadott célkitűzések:
– 2015-ös turné
– új lemez
– az I Am Amazing című, önbecsülést növelését célzó dal nézettségének feltornázása 120 ezerről 1 millióra
– új honlap

Elsősorban a rendszeres támogatásra épül az oldal, ez az újdonság benne. A Philippa Hanna-rajongók választhatják a havi 10 fontos adományt (kb. 3900 forint), ezért az egyes, fenti célok elérése esetén kapnak valami bónuszt, havi videókat készít nekik az énekesnő, exkluzív zenékhez férhetnek hozzá. A komolyabb, havi 35 fontos (13 700 forint) összeget adományozó rajongók VIP-belépőt kapnak a koncertekre, és “nagyszerű ajándékokat”. Aki olyan nagy lelkes és gazdag, hogy havi 100 fontot (39 ezer forintot) utal Hannának, az részt vehet a Támogatók Vacsoráján és az éves akusztikus koncerten. Emellett lehet egyszeri vásárlásokkal támogatni az énekesnőt (mp3, CD mellett lehet rendelni exkluzív feldolgozást, zeneszerzési és énekleckét); valamint egyszeri összeget is lehet utalni.

A zenészeknek szóló FAQ-ból kiderül, hogy nem szimpla “feliratkozom és mehet is” szolgáltatásról van szó. A zenészek karrierjének elindításában, a promóciában, brandépítésben stb. a Sound Consultancy nevű cég munkatársai segédkeznek; ők már nyolc éve foglalkoznak zenészpályák építésével. A feliratkozás után megkeresik a jelentkezőket; ha tényleg elindul valakinek a Rocket Fuel-oldala (avagy “mission”), 50 font egyszeri díjat kell befizetnie (19 600 forint). A befolyó összegekből megállapodás alapján általában 5-10 százalékot vesz le a szolgáltatás. Az nem egyelőre nem világos, hogy tanácsadás mellett szűrik-e a jelentkezőket, vagy bárki használhatja-e a Rocket Fuelt. Egyelőre 16 zenész, zenekar szerepel az adatbázisukban.

Természetesen minden ilyen új szolgáltatás esetén fennáll annak a lehetősége, hogy hamarosan befuccsol. A MusicThinkTank lelkes cikke szerint a Rocket Fuel viszont akár “game-changer” is lehet. Érdemes megjegyezni, hogy hasonló, tehát nem egyszeri projektekre, hanem a rajongók rendszeres, kis összegű adományaira építő közösségi finanszírozási modell már létezik. A Patreon egyik megalkotója egy zenész volt, és használhatják zenészek is, ám leginkább az internetes képregények terén lett sikeres modell. Sok olyan képregényt találhatunk, amelyek magát a fő tartalmat (tehát a képregényt) ingyenesen elérhetővé teszik, és emellett a Patreonon támogató ún. patronok exkluzív tartalmakat is kapnak; továbbá kapható mindenféle merchandise termék is. A Patreon működését igen részletes FAQ mutatja be.Categories: Hírek

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Ez lesz a jövőben album helyett? |

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: