Használhatom ezt a számot a videómban?

Ismeretes, hogy a YouTube Content ID rendszere felismeri a feltöltött videókban megszólaló zeneszámokat. Ezek jogtulajdonosa (amennyiben Google-partner) dönthet arról, hogy mi történjen ezután az adott videóval: leszedjék, vagy reklámokat helyezzenek el mellette, amelyek a jogtulajdonost gazdagítják (no meg a Google-t). Eddig ez csak azután derült ki, hogy a felhasználó már feltöltötte a videót; most viszont már előre lehet tájékozódni.

A YouTube oldalán az Audio Library segít ebben. Az Ad-supported music menüpontban láthatók a legnépszerűbb dalok, illetve a könyvtárnak van saját keresője is. Egy-egy szám címére kattintva kiderül, hogy szabad-e használni az adott dalt; hogy milyen esetleges területi korlátozások érvényesek (sok esetben Németországban nem tekinthető meg a számot tartalmazó videó), illetve hogy a feltöltő maga kereshet-e pénzt a videója mellé került reklámokból (a legnépszerűbb slágerek esetén általában nem). A YouTube figyelmeztet arra, hogy a jogtulajdonosok esetleg változtathatnak az engedélyeken.

Az Audio Library tartalmaz ingyenesen letölthető, szabadon felhasználható zenéket. Ezek között műfajok, hangulatok, hangszerelés és hosszúság szerint is kereshetünk, függően attól, hogy videónk (filmünk) aláfestéséhez milyen illik. Emellett ingyenes hangeffektek is elérhetők, gyereksírástól fegyverropogásig.

A YouTube egyébként a Wall Street Journal szerint elkezdett a legnépszerűbb sztárjainak exkluzív szerződéseket ajánlani. Több éves együttműködésekben gondolkodnak, a videók nézettsége által befolyásolt bónuszokkal. Ennek az az oka, hogy több rivális is megpróbálja magához kötni a YouTube-on népszerűvé lett alkotókat, köztük a Facebook és a Vessel – utóbbi még el sem indult, de az Egyesült Államokban nagy sikert arató Hulu alapítója gründolta, és máris rengeteg befektetője van. A Wall Street Journal szerint a YouTube problémája az, hogy a felhasználók többsége inkább egy-egy videóért megy oda, és nem néz fel a YouTube-ra rendszeresen úgy, mint mondjuk a Facebookra vagy Twitterre. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy egyes videók kizárólag a YouTube-on vagy a Facebookon stb. lesznek elérhetőek; inkább arra lehet számítani, hogy egyre több lesz a bizonyos csatornán debütáló tartalom, amely máshol csak később válik elérhetővé.Categories: Hírek

Tags:

3 replies

 1. Sziasztok!

  A kérdésem filmfelvétellel kapcsolatos, szóval hogy felhasználnék az egyik klippünkben két filmet, amelyek közül az egyik a Lumiere testvérek Serpentine Dance (1899) c. némafilmje, a másik egy nemrégi, I. világháborús dokumentumfilm, amelyben 100 éves, utólag színesített felvételek vannak. Ilyen régi filmek esetében beszélhetünk még jogdíjról?

  Üdv! Gergő

  • Szia Gergő, ez attól függ, hogy akár a filmalkotás, akár a felvétel jogtulajdonosai (szerzői) mikor hunytak el. Vélhetően a 100 éve készült (eredeti) felvételt már nem védi szerzői jog, de valószínűleg az a minőség most már nem megfelelő egy mai klipben. Gondoljuk, hogy te ezeknek a filmeknek a digitalizált változatát használnád fel, vagyis a digitális felvételt készítő cég vagy magánszemély jó eséllyel rendelkezhet még szerzői jogokkal. De egész pontos válaszért kérjük, hogy fordulj jogászainkhoz, és írd le a problémát az info@artisjus.com -ra. Ez egyenesen a jogász kollégákhoz érkezik, akik ennél pontosabb felvilágosítást tudnak adni. Üdv,
   Deme Zsófi

 2. Ok, köszönöm Zsófi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d