Leginkább énekesnőket nézett a világ a YouTube-on

A YouTube év végi listái közül többnek is van zenei vonatkozása. Az egyik természetesen 2014 legnézettebb zenés videóinak top 10-e, amellyen kapcsolatban a legfeltűnőbb az, hogy ebből 8 egy-egy énekesnő klipje. Katy Perry lett az első, az alábbi, jelenleg 700 millió fölött járó klippel. Ugyan a második helyen Enrique Iglesias áll, ám aztán kétszer is Shakira jön, először a Rihannával közös dala, aztán a La La La (Brazil 2014).

További érdekességei is vannak a listának, amelyeket a YouTube csak az énekesnők nagy számára kitérő blogposztja nem említ. Így például az, hogy az első hat helyezett videó mindegyike kollaboráció, több-kevesebb szerep jut a számokban egy vagy több featuring vendégnek. A másik az, hogy bár sok szó esik arról, hogy az interneten a szexszel lehet (vagy kell) mindent eladni, a listát megnézve ez nem teljesen igaz. Persze a Shakira-Rihanna klip gyakorlatilag másról sem szól, csak a két főszereplő testéről, illetve Jason Derulo (5.), Nicki Minaj (10.) száma kimondottan a fenekeket dicsőíti. Katy Perry egyes korábbi klipjeihez képest a Dark Horse akár még visszafogottnak is nevezhető; Taylor Swift és Meghan Trainor klipjei  pedig a (klipes, illetve “jó testű nőkre” vonatkozó) sztereotípiák kigúnyolásáról, önmagunk elfogadásáról szólnak; a 7. helyet megszerző Sia: Chandelier klip pedig egy 11 éves lány, Maddie Ziegler megdöbbentő szólótánca.

A “top trending” videók listája (ugyanott) nem csak a nézettségekre, hanem megosztásokra, lájkokra és hasonló mérőszámokra alapul. Itt egy mutáns pókkutya lett az első, ám ezen a listán is szerepel három zenei vonatkozású. Két tehetségkutatós: az olasz The Voice-ban éneklő apáca; a Britain’s Got Talentben fellépő, a legendásan szőrős szívű Simon Cowellt is megható gyerekduó; valamint egy vicces rapcsata képregényhősök között.Categories: Hírek

Tags:

1 reply

  1. A kedves Szerző figyelmébe ajánlom a számunkra (hazai szerzők számára) jóval érdekesebb Magyarországra vonatkozó YouTube közleményt, melyben számos Artisjus tag is megjelenik, érintett.

    A sajtóközlemény itt érhető el: https://docs.google.com/document/d/1or0zHii5BSm06SgCBU591kWyWb6CSSuXgSDRi-YyadE/edit

    Remélem, hogy a hazai lista is meg fog érni egy új bejegyzést – ahogy ért az Origo, Index, 444.hu és még tucatnyi portálon… 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: