Közép- és Kelet-Európa lesz a legnagyobb európai showcase fókuszában

Kelet- és Közép-Európa lesz a legnagyobb európai showcase fesztivál, a Eurosonic Noorderslag fókusza 2016-ban. A régióba tartozó 13 ország mindegyike küldhet egy-egy zenekart. Továbbra is megmarad az, hogy a fesztiválra 24 európai rádióállomás is küld fellépőket, az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) tagjai; Magyarországról a Petőfi Rádió. Így összesen legalább két magyar előadó fog szerepelni a showcase fesztiválon. A régióból minimum húsz fellépő lesz.
A hírt Szép Fruzsina jelentette be, akit a legtöbben a Sziget volt programigazgatójaként ismernek; most a Berlin Festivalnál dolgozik. Beszédében elmondta, hogy a döntésnek szimbolikus üzenetre is van: azt jelenti, hogy Kelet-Európa már nem “kistestvérként” tekint magára, hanem az egységes Európa teljes értékű, erős tagjaként.
A hollandiai Groningenben tartott Eurosonic Noorderslag 1986-ban indult, és idővel Európa legnagyobb showcase fesztiváljává nőtte ki magát. Mint a honlap írja, évente több mint háromezer szakmabeli vesz részt a konferencián, illetve koncerteken. Köztük van több mint négyszáz fesztivál képviselője is. A Eurosonic szervezői büszkék arra, hogy “bizonyított, hogy egy itteni fellépés be tud indítani egy nemzetközi karriert”. A következőket említik példaként, akiknek a pályáján meghatározó volt a showcase: a világslágert és Grammy-jelölést is maga mögött tudó Hozier, az Eurovíziós Dalversenyen második helyezett The Common Linnets, valamint George Ezra, Ewert and the Two Dragons, MØ., Larry Gus, Mighty Oaks és mások. A fesztivál 2004 óta állítja a fókuszba egy-egy európai ország zenéjét és zeneiparát. Idén Izland volt a középpontban.
Nem elhanyagolható az sem, hogy a Eurosonic a nagyközönség számára is nyitott, és rendre elkel az összes jegy, vagyis kb. 40 ezer fős a közönsége. A nemzetközi sajtó rendszeresen szemlézi az itteni koncerteket. Idén például a fesztivál előtt olyan ismert lapok válogatták ki a kritikusok szerint legígéretesebb fellépőket, mint például a Drowned In Sound, a Quietus és a Clash.
A fesztiválra Petőfi Rádió idén a Szabó Balázs Bandáját küldte ki, korábban az Anna and the Barbies, a Cimbaliband és a Kerekes Band is fellépett a Eurosonicon. A Kerekes Bandből Fehér Zsombort kérdeztük meg az élményeiről: “Nagyon felkészült csapat várt minket, és nagyon jó színpadtechnika. Az egyik legjobb helyszínen léptünk fel, jó időpontban, úgyhogy sokan érdeklődtek, és ott is maradtak. Sokat készültünk rá, másodpercre kidolgoztunk mindent, egészen a számösszekötésekig, hogy olyan legyen a koncert, ami külföldiek számára élvezhető. Utána tévé- és rádióinterjúkat adtunk, úgyhogy sztárnak érezhettük magunkat. Haszna is volt, mert két fesztiválra is meghívtak: a cseh Rock For People-ön és a lengyel Heineken Open’eren léptünk fel. Egy olyan zenekar volt, akiknek ennél több, három meghívás jött össze” – mondta a Dal+Szerző blognak Fehér Zsombor.


Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading