“Azért vannak a jó barátok” – S. Nagy István (1934. 01. 20.– 2015.01.20.)

Amennyire ott van minden magyar háztartásban legalább egy dala valamilyen formátumban – de inkább húsz-harminc-negyven –, olyannyira kevés található róla a neten. Minden híres sorát ha feldobjuk, a mellettünk álló ismeretlen is képes folytatni. Egy fiatalember, aki jelen volt a táncdalfesztiválok kezdeténél, a magyar beat születésénél, végigkísérte a magyar könnyűzene szinte minden stációját, és közben olyanoknak segített az indulásnál, akik ma a nagybetűs legenda szinonimájaként közismertek. Ő S. Nagy István.

Több mint húszezer dal. Kérem? Igen. A dalszövegíró ifjú évei alatt volt énekes, dobos, konferanszié, a legenda szerint 1957-ben írta meg első dalszövegét (Merre jártál este) és igen fiatalon bedolgozta magát a „slágercéh” tagjai közé mint egy új generáció reménysége. Az 1962-es, első Ki mit tud?-on ő írta a tini Koncz Zsuzsa és Gergely Ági által előadott Két gézengúz című dalt és ez idő tájt kezdődött Payer Öcsivel való barátságon túli közös együttműködése, melynek egyik látványos pillanata a Kár a benzinért című film zenéje, mellesleg elő is adják bizonyos Szörényi Leventével és Veszelinov Andrással kibővülve.

snagy

Ha már Szörényi, gyakorlatilag az összes jelentős beatzenekar énekelt S. Nagy-dalt az Illéstől, a Scampolón, Omegán, át az Echóig, nem is szólva, hogy a Zorán-féle Fehér sziklákat is S. Nagy szerezte. Jelen volt a kis Fenyő Miklós első dalainak születésekor, hiszen S. Nagyot hívta fel a meglehetősen félénk kamasz Fenyő, hogy hallgassa meg zenekarának dalait, és ő kozmetikázta ki Fenyő zsengéit Sanzonbizottság-képes állapotúra.
Írt dalszöveget játékfilmekhez, színpadi előadásokhoz: talán túlzás nélkül állítható, hogy Máté Péter felfedezője, majd haláláig munkatársa, akivel azon túl, hogy sok megasláger mellett Elmegyek címmel megírták talán a világ egyik legsikeresebb magyar popdalát, rockoperát is írtak Krízis címmel. Máté Péter halála után S. Nagy könyvet írt a rendkívül fiatalon eltávozott énekes-előadóművészről. Érintett volt egy másik énekeslegenda halálában is, hiszen Szécsi Pál öngyilkossága előtt búcsúlevelét barátjának, S. Nagynak írta, aki a végrendelet szerint a jogutódlás mellett megörökölte az énekes adósságait, melyet tíz éven keresztül törlesztett.

Az utóbbi két évtizedben folyamatos kórházi ápolásra szorult, de barátai és felesége, Csongrádi Kata a lehető legnagyobb szeretettel vigyáztak rá. Azért vannak a jó barátok.

–AJM–
Illusztráció: Németh Gyula

S. NAGY TOP 10

1. Elmegyek
zeneszerző: Máté Péter

2. Kell hogy várj
zeneszerző: Pásztor László, S. Nagy István

3. Azért vannak a jó barátok
zeneszerző: Máté Péter

4. Ott állsz az út végén
zeneszerző: Máté Péter

5. Hull az elsárgult levél
zeneszerző: Malek Miklós, S. Nagy István

6. Csavard fel a szőnyeget
zeneszerző: Fenyő Miklós, S. Nagy István

7. Egyszer véget ér a lázas ifjúság
zeneszerző: Máté Péter

8. Most élsz
zeneszerző: Máté Péter

9. Múlnak a gyermekévek
zeneszerző: Ihász Gábor

10. Gedeon bácsi
zeneszerző: Payer András, S. Nagy István

A cikk megjelent a Dal+Szerző magazin 2014/03. számában. A nyomtatott verzió online is elérhető ezen az oldalon.



Categories: Hírek

1 reply

  1. Örökké fennmaradó dallamok, minden korosztály számára. Dúdoljuk örömünkben, és komorabb hangulatban egyaránt. Taktusai, ritmikája összhangban vannak, kifogástalan hangjegyekre ,,ülnek” a szótagok. Irigylésre méltó alkotások, közkedvelt, zseniális melódiák.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading