Így jelenik meg a nemzetközi siker az énekesek fizetésében

Az utóbbi években Dél-Koreán kívül is hatalmas rajongótábora lett az ottani, jellegzetes popzenének, az ún. K-popnak. Nemcsak nemzetközi sztárjai lettek a műfajnak, hanem az ország popiparának szakértői által kialakított hangzás is sokak számára ismerős lett. A dél-koreai adóhivatal adataiból kiderül, hogy ennek köszönhetően 2010 és 2013 között 72,2 százalékkal nőtt az országban az énekesek átlagfizetése.

A Korea Herald cikke – amelyre a Billboard is felhívta a figyelmet – az adóhivatalra hivatkozva azt írja: az énekesek 2010-es éves átlagfizetése 27 millió won volt (6,8 millió forint mai árfolyammal számolva), és ehhez képest 2013-ra évi 46,7 millió wonra nőtt (11,7 millió forint). Az adóhivatal az összes “híresség” átlagfizetését is számon tartja: ez három év alatt 24,3 százalékkal nőtt; a színészeké pedig csak 11,6-tal.

Az ok természetesen az, hogy a legsikeresebb K-pop előadók jelentős mennyiségű lemezt adnak el, és sokat is turnéznak az országon kívül. A cikk szerint a legismertebb K-pop csapatok több időt töltenek az országon kívül, mint otthon; főleg más ázsiai országokban turnéznak, promótálják a lemezeiket.

Egy név nélkül nyilatkozó koreai zeneipari szakértő szerint azonban még így is “sokkolóan alacsony” az énekesek fizetése, mármint ha azt nézzük, hogy mennyire híresek. A bevételek nagy része ugyanis menedzsmenteknek megy (amelyek a kezdetektől fogva tudatosan dolgoznak az előadók brandjén, annak minden aspektusát gondosan megtervezve). Ráadásul a legtöbb K-pop csapat igen sok tagból áll, így a rájuk jutó rész elaprózódik. Ráadásul egy zenekritikus szerint nagyon nagy szakadék keletkezett az ország popiparában: az “átlagos” énekeseknek nem feltétlenül megy jobban, a nemzetközi sztárok pedig nagyon elszakadtak tőlük.

A négy legnépszerűbb K-pop csapat a Super Junior, Girls’ Generation, Big Bang és a 2NE1. A legsikeresebb, Super Junior 2014-ben majdnem 31,4 milliárd won bevételt termelt (7,9 milliárd forint). A Korean Herald felhívja a figyelmet arra, hogy “ebből az adatból nem lehet az egyes tagok fizetésére nézve következtetéseket levonni” – ők egyébként tízen vannak, de 12 taggal indultak.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: