Mit vesz a magyar, ha lemezt vesz?

Nyilvánosságra hozta a Mahasz a 2014-es összesített statisztikákat. A Slágerlisták.hu oldalon böngészhetjük az albumeladási és rádiós listákat, a dance, a single és a stream toplistákat. Alaposan megvizsgáltuk a lemezeladási listát, és a többi adatot is megnéztük. Az eladott darabszámok később derülnek majd ki. (2013-ban 1,4 millió értékesített példányszámról szólt a Mahasz statisztikája, amely becslésük szerint a piac kb. 70 százalékát fedi le.)

Albumlista

Aligha okoz bárkinek meglepetést, hogy a fizikai eladások alapján készült albumlistát a Tankcsapda idei, Urai vagyunk a helyzetnek című lemeze vezeti. Ez immár ötszörös platinalemez – az egyszeres minősítést négyezer példány után érdemli ki egy magyar produkció. Emlékezetes módon a Tankcsapda 2013 novemberében kiadta összes korábbi lemezét, amelyeket 990 forintos egységáron a Mol-kutaknál Akkor egy ideig a Mahasz-lista első 14 helyét csak a zenekar kiadványai foglalták el; és 2014-ben továbbra is jól fogytak. A nem az eladási, hanem a chartokon elfoglalt, hetenkénti pozíció alapján készült éves lista első nyolc helyezettje idén is a Tankcsapda.

A második helyezett a Kowalsky meg a Vega: Még nem éden. Majd két Ákos-kiadvány következik, harmadik helyen az Igazán EP, amely négy új számot, plusz remixeket tartalmaz; a negyedik helyen pedig a Karcolatok 20 koncertlemez. Általában sem az EP-k, sem a koncertlemezek nem szoktak a legjobban fogyó kiadványok közé kerülni; ezek előkelő helyezésére magyarázat egyrészt az Ákos-rajongók elkötelezettsége, másrészt pedig a Media Markt akciója, amelyről itt írtunk bővebben. (Ez ugyan a régebbi kiadványokra vonatkozott, de a figyelemfelkeltő akció az újak eladását is serkentheti.)

A Hooligans: Társasjáték és a Dynamic: Csak a név számít után a 7. helyen található az első külföldi előadó, a Pink Floyd. A korábbi felvételekre alapozva készült, az utolsó stúdiólemez után húsz évvel megjelent búcsúlemez, az Endless River világszerte jól fogyott. Utána, a 8. helyen a Coldplay Ghost Storiesa található, koncertverziója pedig a 11. lett. Érdekes, hogy a magyar eladási listán most került ilyen előkelő helyre a nemzetközileg már régóta rendkívül sikeres angol zenekar. Előző albumuk, a Mylo Xyloto a 2011-es Mahasz-listán a 87. volt; az azt megelőző Viva La Vida a 2008-as listán a 46. – miközben abban az évben globálisan ez a lemez fogyott a legtöbb példányban.

A Linkin Park és a Depresszió szerepel még az első tíz helyezettben. Lejjebb is találkozunk érdekességekkel. Például a 14. helyen James Blunt 2013-as albuma, a Moon Landing szerepel, amely megjelenésének évében a 29. helyre jutott. Ez azért lehet így, mert az énekes idén októberben lépett fel a Sportarénában. Ez azért nem minden világsztárral van így: Robbie Williams Swings Both Wayse jobb helyen végzett tavaly (30.), mint idén, amikor Budapesten koncertezett (84.) – tehát az ő albumát már megjelenése után megvette a legtöbb rajongó, akinek kellett; illetve kevesen lehettek, akik a már régebben feltűnt világsztárt a koncert promóciós kampánya miatt ismerték meg.

Az albumlistán egyáltalán nem találkozunk az amerikai piacot letaroló, a hírekben (blogunkon is) gyakran szereplő Taylor Swift lemezével; illetve a 2013-as, de idén is hatalmas példányszámban elkelt Jégvarázs filmzenével. Érdekes a lista legutolsó, századik helyezettje is: ide került a hosszú kihagyás, a frontember drogos pokoljárása után megjelent Hiperkarma-lemez, a Konyharegény, amellyel minden magyar zenei lap alaposan, többször foglalkozott (Bérczesi Róbert az IZÉ-n is vendég volt).

Műfaji megoszlás, hanghordozók, koncerthelyi eladások

Fontos idézni a Mahasz, az innen letölthető táblázatban olvasható megjegyzését: “Jelen adatsorok a MAHASZ számára hetente adatot szolgáltató kiskereskedelmi árusítóhelyek (a piac kb. 70%-a) által realizált értékesítések alapján készültek. A speciális eladási helyeken (koncertek, rétegzenei szakboltok, stb.) történt értékesítéseknek csak egy része mérhető, így egyes műfajok (pl. jazz, világzene, komolyzene) az itt megjelenőnél valamelyest nagyobb arányt képviselnének a teljes piacon.” A fenti, 70 százalékos becslés évek óta megjelenik a Mahasz közleményeiben. Ugyanakkor sokan számolnak be arról, hogy egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a koncertek után eladott lemezekre, de ennek számszerű jelentőségéről nincs adatunk.

Az említett táblázat tartalmazza az adatokat a műfajok és a különféle (fizikai) hanghordozók megoszlásáról. Utóbbiban a CD a legnépszerűbb: 80,1 százalék, illetve még 10 százalék az olcsó, ún. budget CD. Ez utóbbiak korábban kb.a piac egyharmadát tették ki, 2009-ben egyenesen 47 százalékát; 2011-ben viszont lezuhant az arányuk 16,3 százalékra, és ez a tendencia folytatódott. Még mindig viszonylag jelentős a DVD-k eladása: 7,9 százalék a részesedése ennek a jellemzően az elkötelezett rajongókat érdeklő formátumnak.

Forrás: Mahasz

Forrás: Mahasz

A műfajok megoszlását a fenti ábrán lehet látni (nagyban itt tekinthető meg). A rocknak jutott a legnagyobb szelet, 32 százalék; ehhez hozzáadva a modern rock 6, a metal 5 százalékát azt kapjuk, hogy az eladott lemezek 43 százaléka a sokak által és sokadszorra temetett gitárzenéjé.

Az eladások majdnem kétharmada, 64,2 százaléka magyar lemez volt. Ez az arány nagyjából állandó, legalábbis 2004 óta, ameddig visszakövethető a statisztika a Mahasz honlapján. (A legalacsonyabb, 57,6 százalék 2010-ben volt.)

Rádiós listák

A Mahasz szokás szerint közli a rádiós hallgatottsági adatokkal súlyozott, illetve a minden rádiós elhangzást egyenértékűként kezelő Editor’s Choice listákat is. Idén a legtöbbet a rádióhallgatók Mohamed Fatima Ragyog a szívem című dalával találkozhattak, második helyen pedig Dér Henivel. Közben a súlyozatlan lista első hét helyén külföldi előadó van (az első Mr. Probz). Ha változó arányokban is, ez a korábbi néhány évben is így volt, vagyis leegyszerűsítve a legnépszerűbb rádiók legnépszerűbb dalai magyarok voltak. 2011-ben fordult elő utoljára, hogy nagyobb külföldi uralom volt az éves toplistán: akkor csak Wolf Kati jutott a top 10-be a súlyozott listán.

Végül közölte a Mahasz a megszokott Dance listát. Az online szolgáltatások terjedésével ismét értelmessé vált a single lista, illetve lett stream toplista is. Ezeket negyedéves bontásban korábban már elemeztük blogunkon.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: