Kiszivárgott a lemez? Akkor jelenjen meg rendesen!

Björk alig néhány nappal azután, hogy bejelentette, új lemeze márciusban jelenik meg, az albumot elérhetővé tette az iTuneson, majd más online áruházakban is. Bár az énekesnő a Facebookra kirakott üzenetében nem írt erről, nyilvánvaló volt, hogy a sietség oka az, hogy a teljes album kiszivárgott.

A történet hátteréről a Billboard közölt részleteket; a lapnak Derek Birkett, az énekesnő menedzsere, One Little Indian nevű kiadójának alapítója nyilatkozott. Mint mondta, Björköt a rajongók értesítették a szivárgásról, és megkérdezte Birkettet, hogy mit tegyen. Ő befolyásos zeneipari körökből (köztük a Maverick topmenedzser-cég egyik tagjától) azt a tanácsot kapta, hogy két-három számot tegyenek digitálisan megvásárolhatóvá, hogy kielégítsék a rajongókat. Björk viszont a teljes album kiadása mellett döntött – elsősorban művészi okokból. (Az említett üzenetben hosszan ír arról, hogy a lemez egy szakítás “érzelmi kronológiáját” jeleníti meg, tehát az alkotó szándéka szerint feltehetően ezért kell egészben hallgatni.)

Ez azonban a menedzsment számára nem volt egyszerű, noha amúgy a lemezanyag készen állt. Több terjesztő aggódott, hogy ha digitálisan rögtön elérhető lesz az album, akkor az megárt a márciusi fizikai megjelenés fogyásának. Egyes cégek, köztük a Rough Trade Germany kijelentette: ebben az esetben nem fogja terjeszteni a Vulnicurát. Derek Birkettnek több területen is terjesztőt kellett váltania; azt nem mondja meg, hányat, csak arról beszél, hogy “nagyon komoly hatással” volt ez rájuk.

Közben az Amazonnal megállapodott a menedzser, hogy aki náluk előrendeli a fizikai lemezt, az rögtön, plusz összeg befizetése nélkül letöltheti a digitális változatot. Azonban Birkett bevallja, hogy pánikba esett: úgy érezte, hogy a terjesztési gondok miatt egy csomó pénzt veszít. Ezért az iTuneshoz fordult, és a lemez kiemeléséért cserébe exkluzív megjelenést ígért nekik. Csak utána jött rá, hogy ez milyen következményekkel járhat – és valóban, ennek tudatában az Amazon visszalépett a korábbi megállapodástól. Végül megegyeztek abban, hogy az iTunes-exkluzivitás csak néhány napig fog tartani, és aztán máshol (így az Amazonon is) elérhető lesz a Vulnicura.

Bár a menedzser azt mondja, rémálom volt az egész, jogi lépéseket nem terveznek. Nem így volt ez Madonnával; tőle még tavaly decemberben szivárogtattak ki befejezetlen felvételeket. Az énekesnő ezt “a terrorizmus egy formájának” nevezte, illetve “a művészet elleni nemi erőszaknak”. Ő és a Guy Oseary által vezetett menedzsment egyrészt hat dal gyors befejezésével és megjelentetésével válaszolt erre, valamint megbíztak egy izraeli magánnyomozó irodát. Mint a New York Times írja, ők a Madonna gépén talált adatokból kiindulva végül egy izraeli hackerig követték a szálakat; majd bekapcsolódott a rendőrség, sőt az FBI is. A hackert 21-én, szerdán tartóztatták le.

A nyomozás vezetője szerint a Napster elterjedése óta jellemző, hogy a hivatalos megjelenés előtt már elérhetővé válnak a lemezek a fájlcserélőkön, bár általában nem annyival előbb, mint Björk és Madonna esetében. Viszont az utóbbi években egyre jobban terjed az, hogy üzleti célból lopják el a hackerek hírességek adatait (akár meztelen képeit). “A netnek kialakult egy sötét oldala, ahol adatokkal kereskednek; és ha valaki fizetne valamilyen adatért, akkor meg fogja találni azt, aki azt megszerzi neki.”

A New York Times azt írja, hogy korábban a korai kiszivárgásra vagy nem volt hivatalos válasz, vagy pedig streamelve tették elérhetővé az albumot a tervezett megjelenés előtt. Madonna volt az első sztár, aki előre hozott (részleges) megjelenéssel megpróbált legalább valamennyi pénzt csiholni a helyzetből. A lap szerint a jövőben egyre többször számíthatunk ilyesmire.Categories: Hírek

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Érted, ismerem az internetet – a szivárgások története a pincétől a net sötét oldaláig |

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d