Nem elég az algoritmus, kell a kurátor, kell az emberi hang

Otthagyja a BBC-t az egyik leghíresebb DJ, a Radio 1-on az esti zenei műsort vezető Zane Lowe. Az Apple-höz megy, hivatalosan meg nem határozott szerepbe.

Az új-zélandi származású DJ a BBC-nél nagyon fontos szerepet töltött be. Egyrészt számos új zenét mutatott be a legszélesebb brit közönségnek, és ezzel nagy, meghatározó lökést adott olyan, később nemzetközi sztárrá lett előadók karrierjének, mint Adele, az Arctic Monkeys vagy Ed Sheeran. Másrészt híresek voltak a legnagyobb nevekkel készített exkluzív interjúi is.

Az Apple képviselője csak annyit mondott, hogy „Zane Lowe a világ egyik legfontosabb ízlésformálója, és legendás zenei kurátor. Nagyon örülünk, hogy csatlakozik a zenei csapatunkhoz.” Természetesen, mint minden titokzatos, az Apple-höz kapcsolódó hír esetén, most is beindult a spekuláció.

Egyrészt sokan úgy tippelnek, hogy amikor majd újraindul a Beats Music előfizetéses stream szolgáltató az Apple keretein belül, akkor abban a kurátorok által összeállított listáknak komoly szerepük lesz. Maga az eredeti szolgáltatás is (többek között) ezzel igyekezett megkülönböztetni magát: alapítói arra tettek nagy összeget, hogy a zenehallgatóknak komoly igényük van jó ízlésű, nagy tudású szakértők által összeállított listákra. Bár a felhasználók száma elmaradt a várttól, abból a szempontból végül is sikeres lett a Beats Music, hogy felvásárolta az Apple.

„Ez az első stream szolgáltató, amely eltalálta, hogy mi az igazán fontos: hogy nem elég a technológia, hanem szükség van az emberi válogatásra is” – idézi az Apple vezetője, Tim Cook a felvásárlás után tett nyilatkozatát az Apple Insider. „Régóta megy a vita az algoritmusok és az emberi tényező szerepéről. A megoldás az, hogy mindkettőre szükség van, de a pontos, hatékony arány eltalálása a nagy kihívás” – írja a Music Ally.

Természetesen a rádió világából érkező Zane Lowe szerepével kapcsolatban az iTunes Radio is felmerült. Akár kurátorként is közreműködhet itt, vagy exkluzív, csak az iTuneson elérhető interjúkat készíthet a legnagyobb sztárokkal, illetve előre felvett szövegekkel amolyan „emberi arcot” adhat a felhasználó ízlése alapján algoritmusokkal összeállított, de ezért „arctalan” online rádiónak.  Ezzel akár azokat is az új platform felé terelheti, akik eddig nem nagyon akartak átállni a hagyományos rádióról az online-ra – tippel a Business Insider.

A merészebb spekulációk szerint az Apple saját lemezkiadó elindítását fontolgatja, és itt lenne majd fontos szerepe a BBC volt DJ-jének; vagy esetleg más módon, de komolyabb szerepe lehetne az iTuneson a feltörekvő előadók népszerűsítésének, és a pont erről elhíresült Zane Lowe ebben segíthetne.

zaneloweCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: