60 millió zenei exportra – megjelentek a Cseh Tamás Program új pályázatai

Összesen 60 millió forintos keretösszeggel írt ki három, a zenei export körébe tartozó pályázatot a Cseh Tamás Program. A Nemzeti Kulturális Alap az üres hordozó díjból befolyt összeg 25 százalékából finanszírozza a magyar könnyűzene támogatását, a legtöbb pályázat már lezajlott.

A korábban tervezettnél 10 millióval magasabb keretösszeget három altémára osztották. Lehet pályázni külföldi turnéra (a keretösszeg 30 millió); zenei szakvásáron való részvételre (20 milliós keret); magyar előadók a nemzetközi médiában való prezentációjára (10 milliós keret). Mindegyik pályázatot április 2-ig kell leadni, a megvalósítás időszaka az év végéig tart. A pályázati kiírások itt olvashatók.

A legmagasabb keretösszegű az összesen 30 milliós turnétámogatás. Itt a kiírás szerint a pályázathoz egyebek mellett csatolni kell a “rendezvény meghívóját / befogadó nyilatkozatát”. Akár önrész nélkül is lehet költségvetési tervet készíteni; a támogatás mértékét fellépésenként 100-600 ezer forintban határozták meg, és a jog- és tiszteletdíjaktól az utazás és szállás költségein át a technikabérlésig sok mindenre lehet költeni. Itt előadók és menedzserek is pályázhatnak, de kizárólag élőzenei produkciók.

20 millió forinttal támogatja a Cseh Tamás Program a nemzetközi zenei vásárokon való megjelenést. Előadók, menedzserek, kiadók is pályázhatnak, akár a keretösszeg felére, 10 millió forintra is. A kiírás példaként felhozza a Womexet is, amely ismeretes módon idén Budapesten lesz – (lásd a témát körüljáró cikkünket) ám ettől a standbérlet, részvételi és regisztrációs díj, illetve a jog- és tiszteletdíjak támogatása fontos lehet. És természetesen külföldön tartott szakvásárokra is lehet pályázni; a vásár jelentősége, illetve a magyar részvétel várható hatékonysága is szerepel az elbírálási szempontok közül.

Végül 10 millió forintos támogatás igényelhető “egy évnél nem régebbi produkció (hanganyag, produkció) promótálására” a nemzetközi médiában. Itt a legkevésbé specifikus a kiírás, ugyanakkor persze ez az a feladat, amely a legkevésbé teljesíthető receptszerűen. Előadók, menedzserek és kiadók is pályázhatnak legfeljebb 600 ezer forintra – ezt jog- és tiszteletdíjakra, utazási és szállásköltségre, regisztrációs díjra és “reklám-, marketing- és propagandaköltségre” lehet költeni a kiírás szerint. Az előadó ismertetése mellett többek között csatolandó “a tervezett nemzetközi médiamegjelenések bemutatása, felsorolása, promóció pontos és részletes leírása” is.

Mint a Cseh Tamás Programról írt áttekintő cikkünkben olvasható, a zenei exportot támogató alprogram kiírása azért csúszott későbbre, mint a többi, mert ezt volt a legnehezebb beilleszteni az NKA keretei közé, ahová a 2013 októberében elfogadott törvénymódosítás átutalta az üres hordozó díjból befolyt összeg 25 százalékát. Bajnai Zsolt szakmai tanácsadó, a program kidolgozásának vezetője tavaly arról beszélt blogunknak, hogy az a megoldandó probléma, hogy gyakran csak néhány nap áll rendelkezésére egy előadónak, hogy válaszoljon: elfogad-e egy meghívást, ahol például fellépti díjat kap, de az utazás költségét nem állja a külföldi klub, és ilyen határidővel természetesen nem lehet egy külön NKA-pályázatot lebonyolítani.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: