Menő, bár sok pénzt nem hoz – 16 éves a legfiatalabb kiadóvezető

A ClickOnDetroit készített – több lap által is átvett – riportot a 16 éves, detroiti Jarett Korallal, aki már 14 éves kora óta ad ki vinyleket. Ő vezeti a Jett Plastic kiadót, amely néhány száz példányszámos vinyleket jelentet meg. (Papíron igazából az anyukája a vezető.) Főként detroiti rock-, blues- és punkzenekarokkal dolgozik, de a Lemezboltok Napjára a Pizza Underground 7 inchesét hozza ki – ez a zenekar arról híresült el, hogy a leginkább a Reszkessetek, betörők!-ből ismert Macaulay Culkin is a tagja, és Velvet Underground-klasszikusokat dolgoz fel úgy, hogy az átírt szövegek mind a pizzáról szólnak. A vinylek között sok a különleges, színes példány, illetve a riport bemutat egy olyan kiadványt is, amelyet a borítóra kell helyezni és ott mozgatni, hogy olvashatóvá váljanak a dalszövegek. Hat kiadványa meghallgatható a Bandcampen.

Jarett Koral nagybátyja lemezboltot vezet, 12 éves korában már Teen-a-Rama címmel zenei rovata volt a Metro Times című lapban. 14 éves volt, amikor az After Dark Amusement Park zenekar egy tagjával beszélgetett, és megtudta, hogy az a nagylemez mellett egy 7 inchest is szeretne megjelentetni, de arra nincs kiadója. “Akkor kiadom én” – mondta Jarett Koral. Azóta már tucatnyi ügyfele volt, a legtöbb kiadványából elkelt az összes példány. Nem csak helyben vásárolják őket, hanem Európából, Japánból is rendeltek már tőle .

Ezzel együtt “nem sok pénzt keres” a kiadóval, a finanszírozáshoz pedig egy időben a saját lemezgyűjteményéből kellett eladnia darabokat. De nagyon menő dolognak tartja az egészet, és nem tervezi, hogy felhagy vele, bár elég sok meló a vinylkiadás. Amúgy az iskolában pedig színjeles.

A detroiti rockzenei élet egyik fontos szereplője, Robert Mulrooney 2013-as lemezét is a Jett Plastic jelentette meg.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d