Mi van azzal az ingyenes U2-lemezzel, amit “mindenki” utált? Hát hallgatják az emberek!

Emlékezetes, hogy 2014 szeptemberében az Apple minden iTunes-felhasználó számára letölthetővé tette a U2: Songs Of Innocence című albumát – sőt, a beállításoktól függően sokaknál automatikusan le is töltődött. A reakciók alapján akkor úgy tűnt, hogy az akció visszaütött: sokan panaszkodtak arra, hogy “behatoltak” a gondosan ápolgatott lemezgyűjteményükbe; elterjedt vélemény volt, hogy a U2 félt, hogy senkit nem érdekelne a lemez, ezért tukmálta rá 500 millió emberre. (Részletesen lásd e cikkünket.) Októberben Bono bocsánatot is kért, hogy “kissé elragadtatták magukat”.

Ehhez képest a Kantar Group adatai szerint januárban azoknak, akik iPhone-on vagy egyéb Apple-gépen hallgatnak zenét, 23 százaléka legalább egy U2-dalt is lejátszott e hónapban. E hallgatók túlnyomó része, 95 százaléka legalább egy számot az új albumról hallgatott meg. Fontos látnunk, hogy ez nem azt jelenti, hogy az összes, iOS-készülékeken meghallgatott zene 23 százaléka U2 lett volna – mint a Digital Music News felhívja a figyelmet, sok helyen így, pontatlanul jelent meg; kiegészítve Bono és The Edge örvendező nyilatkozataival.

Szintén nem tudni, hogy a meghallgatások mekkora része köszönhető annak, hogy valaki nem törölte a lemezt (noha az Apple az elégedetlenkedők kedvéért egyetlen gombnyomással eltüntethetővé tette), és a véletlenszerű (shuffle) lejátszás kidobott neki egy U2-t. Egy dühös, elfogult cikk szerint az eredmény “azt bizonyítja, hogy az emberek lusták, vagy nem tudják, hogy kell leszedni a U2 szörnyű zenéjét”.

A Kantar Group mérési módszerével a további legnépszerűbb előadók a következők voltak: Taylor Swift (11 százalék hallgatta legalább egyszer januárban), Katy Perry (8%), Maroon 5 (8%), Rihanna (7%). Önmagában érdekes adat, hogy a felmérésben 2510 iOS-felhasználót vizsgáltak, és közülük 978 volt olyan, aki hallgatott készülékén zenét (a fenti adatok erre a részhalmazra vonatkoznak).Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: