1,1 milliárd fiatalt fenyeget a halláskárosodás

A 12-35 éves korosztály majdnem fele nem biztonságos hangerőn hallgat zenét saját készülékén, és kb. 40% azok aránya, akik szórakozóhelyen (koncerten, bárban stb.) olyan hangerővel találkoznak, amely növeli a halláskárosodás kockázatát – írja az egészségügyi világszervezet, a WHO jelentésében, amelyet a magas és közepes jövedelmű országokban készített felmérésekre alapoz.

A veszélyeztetett fiatalok száma egyre nő, például az okostelefonok terjedése miatt. A veszély a hangerőtől, valamint az annak való kitettség időtartamától, gyakoriságától függ. Így például ártalmas nyolc órán keresztül a 85 decibel, de a 100 decibel már 15 perc után veszélyes lehet. Jelenleg 360 millió ember él a Földön, akik közepestől súlyosig terjedő halláskárosodással küzdenek; ezek egy része fertőzésre, genetikai okokra stb. vezethető vissza, de a világszervezet becslése szerint az esetek nagyjából fele elkerülhető lett volna.

Ezért a WHO a Make Listening Safe című kampányát. Az innen több nyelven is letölthető füzetek, plakátok nemcsak a veszélyre figyelmeztetnek, és arra, hogy a halláskárosodás visszafordíthatatlan, hanem tippeket is adnak. A zenehallgatóknak a hangerő csökkentését, a zenehallgatással töltött idő korlátozását ajánlják, füldugó használatát a nagyon hangos szórakozóhelyeken, illetve okostelefonokra olyan appok használatát, amelyek monitorozzák a hangerő veszélyességét. A szórakozóhelyek tulajdonosainak szintén korlátoznia kellene a hangerőt, füldugót felajánlani, vagy fület (is) pihentető “chill out” helyiségeket kialakítani. A törvényalkotóknak is volna dolguk, a megengedhető zajszintek korlátozásával, a szabályozás betartatásával.

Make Listening Safe



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading